Omul Cotrocenilor, Claudiu Saftoiu, nu are nimic impotriva infiltrarilor de agenti acoperiti SIE in redactiile mass-media, in cadrul sindicatelor si in mediile politice. Surse din comisia SIE au declarat pentru ZIUA ca Saftoiu a sustinut cu seninatat
Omul Cotrocenilor, Claudiu Saftoiu, nu are nimic impotriva infiltrarilor de agenti acoperiti SIE in redactiile mass-media, in cadrul sindicatelor si in mediile politice. Surse din comisia SIE au declarat pentru ZIUA ca Saftoiu a sustinut cu seninatate normalitatea omniprezentei serviciilor secrete in viata de zi cu zi, in cadrul audierilor de ieri, din Parlament. "Asta-i spionajul modern", a ridicat din umeri Saftoiu, potrivit surselor citate, explicand parlamentarilor ca infiltrarea de cartite este o procedura mai mult decat fireasca. Cu toate acestea, atat consilierul prezidential cat si senatorul PSD George Maior au primit ieri aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de specialitate pentru sefia SRI, respectiv SIE. Impotriva celor doi au votat, in ambele comisii, reprezentanti PNL si PRM. Dupa votul negativ acordat lui Saftoiu, deputatii liberali au organizat o sedinta fulger la Camera in care au stabilit sa il sustina pe consilierul lui Basescu in plen. Totodata, liberalii de la Camera si-au manifestat rezervele vizavi de profesionalismul si aptitudinile lui Saftoiu, dar in lipsa altui personaj mai bun pentru SIE, au convenit sustinerea. De fapt, decizia a fost luata inca de la Biroul Permanent de la Cluj, in care liberalii lui Tariceanu au pritocit o strategie de atac. Atunci, liderii PNL au cazut de comun acord sa-l sustina pe Saftoiu si sa ii bage bete-n roate lui Maior fiind convinsi ca numirea pesedistului face parte dintr-o stratagema prezidentiala: atragerea sustinerii PSD pentru ciopartirea pachetului legilor securitatii nationale, in varianta PNL. Liberalii spera insa obtinerea unor negocieri mai maleabile pe pachetul legislativ, in schimbul ungerii lui Saftoiu sef la SIE.
Stapanul informatiilor
Dezbaterile din Comisie nu au fost tocmai domestice in cazul consilierului prezidential. Saftoiu a starnit zambete parlamentarilor cand, intrebat fiind care sunt calitatile ce-l indreptatesc sa fie sef la SIE, a raspuns cu nonsalanta: "Am facut sinteze si comentarii pentru Cotroceni". Pe de alta parte, peremista Daniela Buruiana si-a manifestat convingerea ca, daca Saftoiu e numit la SIE, Traian Basescu va deveni un fel de stapan al informatiilor. Ea a mai subliniat si insuficienta unui control parlamentar al Comisiei SIE, coordonata de democratul Romeo Raicu, asupra SIE. "Si Raicu si Saftoiu sunt oamenii lui Basescu, ce sa ne mai dam in barci", a conchis Buruiana.
Vot de trecere
Atat senatorul PSD, care se doreste "ambasadorul George Maior- director al SRI", cat si Claudiu Saftoiu au sustinut in timpul audierilor ca doresc accentuarea controlului parlamentar asupra serviciilor secrete.
In cazul consilierului de la Cotroceni, comisia de specialitate s-a pronuntat cu trei voturi pentru si doua impotriva candidaturii sale la sefia SIE. In favoarea lui Saftoiu au votat democratul Romeo Raicu si reprezentantii PSD George Maior si Constantin Nita, in timp ce Daniela Buruiana (PRM) si Daniel Ilusca (PNL) au votat impotriva. "Sunt foarte bucuros ca am reusit sa conving Comisia SIE de faptul ca nominalizarea facuta de presedintele Romaniei este una buna", a declarat usurat Saftoiu, dupa aflarea votului, sustinand ca nu a avut emotii. El a recunoscut ca stie "relativ putine lucruri" si mai mult din "perspectiva jurnalistica" despre institutia pe care ar putea s-o conduca. Cu toate acestea, Saftoiu a amintit ca a colaborat strans cu SIE in timpul crizei ostaticilor si pe parcursul elaborarii legislatiei securitatii nationale.
Viziunea omului Cotrocenilor
Omul Cotrocenilor a militat pentru un control parlamentar mai accentuat asupra serviciilor de informatii, insa a subliniat ca acest control "nu inseamna o impiedicare a SIE de a-si indeplini misiunile pentru care este chemat sa lucreze in beneficiul cetateanului, in beneficiul strategiei de securitate nationala". In timpul audierilor, Saftoiu a sustinut ca SIE , care este o "institutie de elita", are nevoie de legitimitate, transparenta, eficienta si profesionalism. Intrebat unde a gresit acest serviciu in cazul Omar Hayssam, Saftoiu a raspuns: "Nu stiu unde a gresit SIE, nu stiu unde au gresit serviciile de informatii, pentru ca nu am avut dreptul si pentru ca nu a intrat in aria mea de competenta, ca si consilier prezidential. Un astfel de eveniment, care pune la incercare credibilitatea unei institutii, trebuie sa fie asumat de cineva, si acela nu poate fi decat seful acelei institutii. Este un element de onoare, de responsabilitate si de profesionalism, pe care cred eu ca domnul director Gheorghe Fulga l-a facut acum o luna si ceva". El a mai spus ca, in calitate de consilier prezidential care s-a ocupat de noile legi ale securitatii nationale, a primit de la institutiile care gestioneaza acest domeniu "expertiza cea mai apropiata de o noua viziune asupra sistemului securitatii nationale: un management integrat institutional, care acum vine dupa infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii si care va aduce un plus de coerenta in domeniul de securitate in Romania". Surse din Comisie, citate de Mediafax au declarat ca Saftoiu a spus, la audieri, ca va milita pentru coerenta Comunitatii de Informatii si ca va extinde colaborarea cu aliatii Romaniei catre Marea Neagra, astfel incat modelul de colaborare initiat de SIE sa devina emblematic la nivel international. Saftoiu s-a definit drept "un civil incurabil", fiind convins ca "pasiunea de a fi civil si liber" o va putea transmite si posibililor viitori colegi ai sai din SIE, astfel incat acest Serviciu sa isi indeplineasca sarcinile, dar sa nu lezeze viata privata si libertatile cetatenilor. "Ceea ce depindea de mine am facut. De acum urmeaza un alt test pentru Parlamentul Romaniei si pentru politicienii nostri", a conchis el. La randul sau, George Maior, membru al Comisiei SIE, a declarat ca Saftoiu are o viziune moderna asupra transformarii serviciilor de informatii, ceea ce l-a si determinat sa il voteze.
Ambasador la SRI
Pentru candidatura lui George Maior la sefia SRI s-au pronuntat favorabil sapte dinte membrii Comisiei de specialitate, in timp ce doi au votat impotriva. Unul dintre cei care s-au pronuntat impotriva a fost senatorul PNL Radu Stroe, presedinte al Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI. El a explicat ca pozitia pe care a adoptat-o se datoreaza nemultumirii fata de presedintele Traian Basescu pentru ca acesta s-a consultat doar cu un singur lider de partid si nu cu toti, subliniind faptul ca nu are nimic impotriva lui Maior ca persoana. "Consider ca domnul presedinte Basescu, in momentul in care a decis sa se consulte cu un lider de partid, a comis o greseala pe care nu o punem in carca domnului Maior, ci in carca domnului Basescu si a PSD", si-a explicat Stroe votul. La finalul audierilor, Maior a declarat ca, daca va fi validat de Parlament in functia de director al SRI, ar dori sa fie cunoscut drept "ambasadorul George Maior - director al SRI". El si-a exprimat speranta ca Senatul si Camera Deputatilor vor tine cont, la vot, de nominalizarea sa, ca persoana, in aceasta functie si nu numai de "aspectele politice". Maior i-a raspuns astfel lui Radu Stroe, considerand ca votul acestuia impotriva desemnarii sale in fruntea SRI a avut la baza motive politice. Maior a aratat ca, in cazul in care va ajunge la sefia SRI, va actiona pentru o "flexibilizare din punct de vedere institutional" a Serviciului, o "planificare mai adecvata si a resurselor umane si materiale", o "relationare adecvata cu beneficiarii de informatii: Guvern, Putere, cetatean", o "cooperare cu serviciile secrete din UE", o "credibilizare a Serviciului prin comunicarea publica" si o "deschidere mai larga catre societatea civila".
Ca si Claudiu Saftoiu, Maior s-a pronuntat pentru "adancirea" controlului parlamentar asupra SRI precizand ca, in acest sens, trebuie modificata legislatia din domeniu. De asemenea, senatorul PSD a sustinut ca doreste continuarea desecretizarii arhivelor SRI, precizand ca acest lucru este prevazut si de lege.(Raluca PAPADOPOL, Razvan GHEORGHE)
Vot cu biletele
Parlamentarii se intrunesc astazi in sedinta reunita a celor doua Camere pentru a vota validarea lui Claudiu Saftoiu si a lui George Maior la sefia SIE, respectiv SRI, cu "biletele" si nu in mod clasic, prin vot cu bile, a anuntat ieri presedintele Comisiei de control al SRI, Radu Stroe. "Va fi un buletin pe care vor fi trecute cele doua nume. Cine nu este de acord cu unul dintre ele, il taie", a explicat Stroe, citat de Newsin. Pentru a fi desemnati in fruntea serviciilor de informatii, fiecare dintre cei doi candidati are nevoie de voturi favorabile din partea a 235 de parlamentari, din totalul de 469. Ei pot conta pe sustinerea reprezentantilor PD si PSD, care au declarat public faptul ca vor vota "pentru". Insa democratii si pesedistii intrunesc impreuna doar 220 de voturi, in conditiile in care toti parlamentarii celor doua partide vor fi prezenti la sedinta. Pe de alta parte, PRM si PNL au declarat, transant, ca nu ii vor sustine nici pe George Maior, nici pe Claudiu Saftoiu, insa, potrivit unor surse, liberalii au decis totusi sa-l voteze pe omul Cotrocenilor in fruntea SIE. PC a anuntat ca il vrea pe Maior in fruntea SRI, dar nu si pe Saftoiu. Reprezentantii UDMR se intrunesc astazi pentru a lua o decizie in privinta votului. (O.B.)
Constitutional, dar nelegal
Numirea lui Claudiu Saftoiu la sefia Serviciului Roman de Informatii Externe (SIE) trebuie sa o faca, potrivit Constitutiei, Parlamentul, insa conform Legii privind organizarea si functionarea SIE, respectiva atributie revine Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). In Legea Fundamentala, modificata in 2003, scrie negru pe alb (art. 65) ca Parlamentul numeste, la propunerea presedintelui Romaniei, directorii serviciilor de informatii, deci inclusiv pe cel al SIE. Pe de alta parte, Legea 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE, republicata in 2000, stipuleaza, la articolul 6: "Conducerea Serviciului de Informatii Externe se asigura de catre un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la propunerea Presedintelui Romaniei". Neconcordanta dintre Constitutie si legea SIE a fost sesizata, probabil, si de presedintele Basescu in momentul in care acesta a conditionat nominalizarile pentru sefia serviciilor de modificarea legilor sigurantei nationale. (Ovidiu BANCHES )
PD se teme de tradarea PSD
Liderii PD se tem de o eventuala tradare a pesedistilor la votul de astazi pentru sefia SIE. Asa incat aseara PD gandea sa schimbe ordinea votarii in Parlament si sa-l treaca primul pe Claudiu Saftoiu. (D.I.)
Iliescu comenteaza "sacrificiul"
Senatorul PSD Ion Iliescu a declarat, marti, ca partidul face un sacrificiu acceptand propunerea presedintelui Traian Basescu de nominalizare a lui George Maior la sefia SRI, iar daca acesta nu va intruni voturile necesare in Parlament va fi din cauza votului politic. Iliescu a apreciat ca intrunirea voturilor necesare in Parlament pentru ca Maior sa fie investit ca director al SRI "este o problema", si, din acest punct de vedere, pot aparea si surprize. Pe de alta parte, Ion Iliescu l-a certat, in sedinta BPN, pe Vasile Dancu pentru ca acesta a scris o analiza intr-un cotidian central in care lua in calcul posibilitatea ca unii parlamentari PSD sa nu-l voteze pe Maior. Iliescu i-a reprosat comentariul, explicandu-i ca apele abia se linistisera in partid si ca nu era nevoie de un astfel de gest. Imediat, Dancu a replicat, sustinand ca o solutie ar fi ca PSD sa dea o hotarare prin care sa interzica pesedistilor din conducere sa mai scrie analize. "Si tu te numesti reformist?", i-a intors-o imediat Iliescu. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.