Misterul petelor de petrol de pe Dunare nu a fost inca elucidat, pentru ca nu a fost identificata sursa de poluare. Pentru ieri, fusese stabilita o intalnire romano-sarba cu responsabili in domeniu pentru stabilirea sursei de poluare, intalnire amana
Misterul petelor de petrol de pe Dunare nu a fost inca elucidat, pentru ca nu a fost identificata sursa de poluare. Pentru ieri, fusese stabilita o intalnire romano-sarba cu responsabili in domeniu pentru stabilirea sursei de poluare, intalnire amanata de partea sarba pentru astazi. Prima poluare s-a inregistrat luni,, cand un echipaj fluvial al politiei de frontiera Mehedinti a observat o pelicula subtire de petrol ce se intindea intre kilometri fluviali 817 si 853, respectiv in dreptul localitatilor mehedintene Pristol si Gruia si, pe alocuri, avea o latime de 30 de metri. Echipele de interventie au actionat pentru a reduce efectul poluarii imprastiind substante biodegradabile tip Spillsorb. Specialistii de la Apele Romane Mehedinti au spus ca poluarea nu a afectat fauna pentru ca s-a intervenit rapid cu substantele biodegradabile. Marti, un alt echipaj al politiei de frontiera SPF Garla Mare a observat, pe directia kilometrului fluvial 819, o noua pata de petrol avand o latime de aproape 200 - 250 metri si o lungime de peste 2 km.
Potrivit NewsIn, comisarul-sef al Garzii de Mediu Mehedinti, Octavian Tutu, a spus ca nu poate garanta ca produsele petroliere deversate in Dunare provin de la combinatul sarbesc Prahovo, insa nu exclude aceasta posibilitate. "Eu nu am probe clare in acest sens, dar aceasta problema se repeta sistematic si pana acum nu am depistat nici o sursa de poluare. Cei de la Prahovo nu au recunoscut niciodata ca poluarea provine de la ei si niciodata nu vor face acest lucru. Grav este ca si bulgarii sunt ingrijorati deoarece poluarea de ieri a afectat si malul bulgaresc al Dunarii. Din cate am inteles, sarbii le-ar fi spus bulgarilor ca poluarea ar proveni din Germania. ceea ce mi se pare o aberatie. Cred ca este nevoie urgenta de un acord diplomatic intre tari pentru a se stabili concret masurile de anchetare si pedepsirea vinovatilor", a declarat ieri comisarul-sef Octavian Tutu.
Ministerul bulgar al Mediului a cerut celor 12 tari membre ale Conventiei Dunarii - Austria, Bosnia-Herzegovina, Croatia, Cehia, Germania, Ungaria, Moldova, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina - sa lanseze anchete oficiale pentru a identifica sursa de petrol care pluteste in prezent pe apele fluviului, informeaza Rompres. Potrivit surselor bulgaresti, pata de petrol s-a intins pe mai mult de 100 km. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.