Cea de a VI-a editie a Forumului International de Investitii (FII) se desfasoara marti si miercuri in Capitala, fiind organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si SC Romexpo SA, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Municipiul

Cea de a VI-a editie a Forumului International de Investitii (FII) se desfasoara marti si miercuri in Capitala, fiind organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si SC Romexpo SA, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Consiliul Investitorilor Straini, Agentia Romana pentru Investitii Straine, Programul german de promovare economica si ocuparea a fortei de munca in Romania. Manifestarea se desfasoara concomitent cu cea de a XXXII-a editie a Targului Tehnic International Bucuresti, ceea ce face ca participarea internationala a oamenilor de afaceri sa fie mult mai consistenta din punct de vedere al discutiilor.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, anuntata de Comisia Europeana pentru 1 ianuarie 2007, este in principal un motiv de intensificare a actiunilor autoritatilor romane pentru dezvoltarea economica, a precizat marti Sokan Han Jung, coordonator rezident ONU in Romania, la deschiderea Forumului International de Investitii.
"Romania a primit unda verde pentru integrarea in Uniunea Europeana pana la 1 ianuarie 2007, ceea ce face ca societatile mari sa fie si mai atrase sa-si dezvolte aici portofoliul de investitii.
Acest fapt nu se va petrece insa pur si simplu. Autoritatile romane au obligatia de a asigura un climat legislativ sigur pentru ca numai girul dat de Comisia Europeana in septembrie nu este suficient", a precizat Sokan Han Jung.

Oportunitati pentru viitorul mediu de afaceri din Romania
FII 2006 isi propune sa ofere participantilor oportunitatea de a analiza si de a dezbate, alaturi de specialisti, viitorul mediului de afaceri din Romania si potentialul investitional al regiunii, in contextul integrarii in Uniunea Europeana. Cu acest prilej, organizatorii ofera participantilor posibilitatea expunerii de proiecte investitionale in fata unor importanti oameni de afaceri. Principalele obiective ale Forumului sunt: atragerea investitiilor directe straine si romanesti in economia autohtona; prezentarea experientelor tarilor intrate in UE in ultimul an din punct de vedere al atragerii de investitii directe si al consumarii fondurilor structurale; promovarea proiectelor de investitii romanesti in domenii prioritare; parteneriatul public privat ca modalitate de finantare a unor proiecte de investitii in domenii prioritare.

"Potentialul de crestere economica din zona nu este de neglijat"
La cea de a VI-a editie a Forumului Internationale de Investitii participa reprezentanti ai Agentiilor de promovare a investitiilor din tarile membre ale Uniunii Europene si ale Europei de Sud-Est, ai unor institutii si organisme financiare internationale, regionale si locale, reprezentanti ai ministerelor si ai autoritatilor publice centrale si locale din tara si din regiune. Printre cele mai interesante expuneri se anunta cele ale reprezentantilor camerelor de comert si industrie teritoriale si bilaterale din Romania si din regiune, ale agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, ale reprezentantilor Consiliilor Investitorilor Straini din regiune, precum si ale oamenilor de afaceri din tara si strainatate.
"Desi va necesita costuri semnificative, aderarea tarii noastre va constitui totusi un factor de progres. Se estimeaza ca dupa 2007, se vor dezvolta sectorul serviciilor, precum si industria constructoare de masini si in particular industria auto. Potentialul de crestere economica din zona nu este deloc de neglijat si asta pentru ca tara noastra are oferte atractive de dezvoltare in mai toate sectoarele de activitate", a precizat pentru Rompres George Cojocaru presedinte Romexpo.

70% din investitiile directe cu impact semnificativ sunt straine
Camera de Comert si Industrie a Romanie si Romexpo si-au propus ca in acest an sa aduca o serie de clarificari in legatura cu atragerea de investitii straine directe in Romania, precum si de a vedea care sunt sectoarele prioritare pentru aceste investitii.
Conform Legii 332/2001 privind investitiile directe cu impact semnificativ in economie, pana la 30 august 2006 au fost inregistrate 516 proiecte de investitii, a caror valoare a angajata este de 6.106 miliarde dolari, participarea straina reprezentand 4.290 miliarde dolari, respectiv 70,25% din totalul general.
Dintre acestea, pana in august 2006 s-au finalizat 313 proiecte de investitii, in valoare de peste 2,529 miliarde dolari. In august 2006, investitiile directe cu impact semnificativ in economie s-au ridicat la 149,725 milioane dolari, din care 104,725 milioane dolari sunt investitii greenfield si 45 milioane dolari brownfield, fata de numai 13,567 milioane dolari in perioada similara a anului trecut.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.