Cea mai mare companie producatoare de otel din lume, Mittal Steel, a fost acuzata intr-un raport al grupului Global Witness de a fi creat un "stat in stat", neresponsabil politic, in Liberia, prin achizitionarea printr-o oferta inechitabila a minereu

Cea mai mare companie producatoare de otel din lume, Mittal Steel, a fost acuzata intr-un raport al grupului Global Witness de a fi creat un "stat in stat", neresponsabil politic, in Liberia, prin achizitionarea printr-o oferta inechitabila a minereurilor de fier din tara africana.
Dupa cum citeaza editia de luni a ziarului The Guardian, raportul mai explica: "Strategia Mittal Steel in Liberia este un exemplu de multinationala care incearca sa isi maximizeze profiturile folosindu-se de lipsuri in legislatia internationala pentru a castiga concesii si contracte care avantajeaza compania in detrimentul tarii gazda".
Contractul de achizitionare a minereurilor de catre Mittal a fost semnat in august anul trecut de catre un Guvern liberian de tranzitie, care nu fusese ales democratic, acordul starnind la momentul respectiv destule controverse in opinia publica.
Raportul Global Witness comenteaza aceasta tranzactie: "Este greu de crezut ca in semnarea acordului Guvernul de tranzitie liberian actiona avand in vedere interesul tarii, iar compania Mittal s-a folosit de acest lucru".
De altfel, modul in care a fost semnat acest contract, conform caruia Mittal Steel ar trebui sa investeasca in Liberia suma de 900 de milioane de dolari timp de 25 de ani, a dat nastere unei investigatii anticoruptie initiate in Olanda impotriva Mittal si unei investigatii in Liberia asupra modului in care Guvernul de tranzitie a incheiat contracte cu companii straine. Un principal semn de intrebare in aceste investigatii este de ce Guvernul liberian a decis sa incheie contractul cu Mittal, desi comitetul care acorda consultanta tehnica Guvernului recomandase initial o alta companie, rivala Mittal, pentru aceasta tranzactie.
Reprezentantii Mittal, intrebati de ziaristii de la The Guardian despre natura negocierilor, au precizat ca "firma si-a asigurat investitia in urma unui proces de licitatie deschis si transparent (...) avand in vedere interesele tarii".
Dar raportul Global Witness atentioneaza ca Guvernul liberian a renuntat la prea multe prerogative in ceea ce priveste procesul decizional asupra resurselor tarii: "Liberia a renuntat la drepturi economice si politice importante in favoarea multinationalei... Mittal controleaza toate deciziile importante, structura companiei si a capitalului, taxele si in general veniturile virate statului, preturile de transfer, drepturile la minereuri si clauzele de confidentialitate. Intr-o investitie de asemenea dimensiuni si de o atare importanta strategica, aceasta nu poate fi o pozitie acceptabila".

Concesii extraordinare pentru cea mai mare companie de otel din lume

Raportul precizeaza motivele de ingrijorare domeniu cu domeniu. In primul rand, contractul nu stabileste un pret exact pentru zacaminte, asa ca ramane la latitudinea companiei ce suma va vira statului.
In plus, nici una dintre optiunile de pret nu sunt precizate contractual, asa ca Mittal poate transfera imediat minereurile la subsidiarii sai pe preturi mult sub cele de pe piata. In ceea ce priveste taxele, compania este scutita de plata acestora pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea de extindere sine die a acestui termen.
In plus, Mittal va prelua controlul asupra caii ferate care leaga zonele miniere de tarm, precum si asupra Portului Buchanan.
Raportul mai vorbeste despre o clauza de stabilizare, care apare in cazul investitiilor pe termen mai mare de 25 de ani, dar care este atat de generoasa, incat cei de la Global Witness spun ca permite efectiv companiei "sa aleaga caror legi se supune". Contractul mai include si cateva prevederi foarte dure impotriva publicarii informatiilor privitoare la venituri si operatiuni, care sunt in contradictie cu normele internationale pentru transparenta din domeniu.

Mittal: Vom investi 900 milioane de dolari

La toate aceste acuze aduse de raport, compania Mittal Steel raspunde explicand beneficiile pe care investitia de 900 de milioane de dolari le va aduce Liberiei. Pe langa acesti bani, Mittal va aloca 3 milioane de dolari pentru investitii in comunitatile unde isi vor desfasura activitatea.
Un comunicat al companiei mai precizeaza ca beneficiile obtinute de companie sunt avantaje normale pe care toate tarile interesate in atragerea investitorilor straini le acorda si ca in continuare se mai lucreaza la ajustarea conditiilor acordului pentru atingerea unei intelegeri optime pentru ambele parti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.