Companiile japoneze de renume au inceput sa fie atrase de mediul de afaceri din Romania. Pe langa cele 12 mari firme care activeaza deja aici, din 2007 si-au anuntat intrarea nume sonore precum Makita si Kansei, care vor investi in propriile linii de
Companiile japoneze de renume au inceput sa fie atrase de mediul de afaceri din Romania. Pe langa cele 12 mari firme care activeaza deja aici, din 2007 si-au anuntat intrarea nume sonore precum Makita si Kansei, care vor investi in propriile linii de productie.
Dupa ce americanii, francezii sau rusii au investit in industria noastra, un alt reprezentant de forta al G8, din grupul tarilor puternic industrializate, isi face planuri mari pentru piata autohtona. Chiar daca pentru multi dintre romani sintagma de "investitor japonez" poate suna exotic, reprezentantii tarii Soarelui Rasare si-au adus "roboteii" industriali in Romania, alimentand cu productia pe care o fac in Romania piete din Uniunea Europeana, SUA sau Rusia.
Ce pot cauta japonezii in Romania? Raspunsul este simplu: afaceri profitabile. Unde investitorii romani nu s-au incumetat sa bage banii, au venit japonezii sa faca bussines. In momentul de fata, pe plaiurile mioritice sunt prezente doisprezece companii cu capital principal sau integral japonez. Aproape toate desfasoara activitati de productie in domeniul industrial, doar una fiind implicata in agricultura.
Pana la sfarsitul anilor '90, in Romania activau un numar de 25 de companii care aveau parteneriate cu guvernul roman. Multe dintre acestea au plecat odata cu descentralizarea si decaderea economiei. In prezent, o parte din acele companii s-au reintors si, la scurt timp, au fost urmate de altele noi.
Makita vine in Romania
"Din informatiile de care dispunem in momentul de fata, mai multe companii mari din Japonia si-au facut planuri concrete de investit in Romania. Deci, numarul investitorilor va creste in mod sigur, a precizat pentru Adevarul, directorul general al Organizatiei Japoneze pentru Comert Exterior-Bucuresti (JETRO), Hiroyuki Nara. Oficialul japonez a adaugat faptul ca Romania este concurata de Polonia din punct de vedere al preferintelor investitionale. Reprezentantul JETRO sustine ca, la anul, in Romania isi va deschide fabrici de productie alte doua concerne importante. "Una dintre companii este Makita, ce urmeaza sa fabrice masini automate rotopercutoare, iar cealalta este Kansei, ce va produce radiatoare pentru marcile de autoturisme Nissan", a adaugat Hiroyuki Nara.
"Chichite" auto romanesti pentru masini de lux
Investitiile celor doisprezece companii japoneze din Romania au creat pana in prezent un total de 14.000 de locuri de munca. Compania care plateste cei mai multi angajati, 4.000, este Sews Technology.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.