Tinta inflatiei pentru acest an a fost stabilita la 5,5% (+/- 1%).
De la 1 ianuarie 2007, odata ce intram in Uniunea Europeana, salariile din Romania vor fi exprimate, in continuare, in lei, iar platile se vor face tot in moneda autohtona. Modif
Tinta inflatiei pentru acest an a fost stabilita la 5,5% (+/- 1%).
De la 1 ianuarie 2007, odata ce intram in Uniunea Europeana, salariile din Romania vor fi exprimate, in continuare, in lei, iar platile se vor face tot in moneda autohtona. Modificari in acest sens vor aparea doar in momentul in care Romania va intra in zona euro. Indiferent ca va fi 2012 sau 2014, tara noastra va trebui sa indeplineasca insa Criteriile de Convergenta de la Maastricht, referitoare la deficitul bugetar, rata dobanzii si rata inflatiei. Parte dintre ele sunt "in grafic" acum, iar celelalte urmeaza sa fie indeplinite pana in momentul respectiv. In acest moment, tara noastra indeplineste doua conditii: deficitul bugetar si datoria publica. "Deficitul bugetar a fost in 2004 de 1,4%, iar in 2005 de 0,9%, iar datoria publica a reprezentat 18,5% din PIB, in 2004, respectiv 17,5%, anul trecut", ne-a precizat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA). Pentru acest an, guvernul a majorat tinta de deficit bugetar de la 2% din PIB la 2,7% din PIB ca urmare a majorarii cheltuielilor cu infrastructura.
Schimbarea monedei nationale nu va avea, in Romania, un impact psihologic, considera Liviu Voinea. "Suedia sau Danemarca nu au euro pentru ca moneda autohtona a avut si are in aceste tari o traditie puternica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.