Traian Basescu neaga posibilitatea de a guverna cu "actualul PSD". Declaratia sefului statului este limpede: refuza actuala compozitie a partidului dar nu neaga o colaborare, in viitor, cu un PSD primenit. De altfel, nominalizarea unui exponent al
Traian Basescu neaga posibilitatea de a guverna cu "actualul PSD". Declaratia sefului statului este limpede: refuza actuala compozitie a partidului dar nu neaga o colaborare, in viitor, cu un PSD primenit. De altfel, nominalizarea unui exponent al grupului de la Cluj la SRI arata cat se poate de clar ce segment din PSD este preferat de Basescu. Nu trebuie uitat nici faptul ca liderul ardelenilor pesedisti - Ioan Rus - are o colaborare mai mult decat fructuoasa cu ministrul Internelor, Vasile Blaga, un apropiat al presedintelui. Surse confidentiale ne-au declarat ca in perioada imediat urmatoare, grupul de la Cluj il va presa pe Mircea Geoana sa duca pana la capat reforma mult dorita si sa se debaraseze de "dinozauri". Pe lista neagra ar figura Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea. In locul lor vor fi promovati oameni tineri si cu un trecut necontroversat, cum e cazul vicepresedintilor Victor Ponta, Titus Corlatean sau Cristian Diaconescu. Astfel, pesedistii vor putea sa se laude ca s-au debarasat de trecut si sunt pregatiti pentru viitor. Exact asa cum ii doreste presedintele Basescu.
"Cu actualul PSD este imposibil sa guvernez"
"Cu actualul PSD este imposibil sa guvernez", a afirmat presedintele Traian Basescu, luni seara, in emisiunea 100%, de la Realitatea tv. El a explicat: "As exclude posibilitatea ca inainte de alegerile din 2008, daca atunci vor fi, sa se creeze o majoritate parlamentara in care eu, ca presedinte, sa dau gir PSD sa vina la guvernare. Si cred ca nici ei nu vor acest lucru. (...) Excludeti posibilitatea formarii unei majoritati in care eu, ca presedinte, sa accept venirea la guvernare a PSD inainte de expirarea actualului mandat electoral". Cat despre actuala Coalitie guvernamentala, seful statului a sustinut ca "aceasta structura politica trebuia sa reziste pana la 31 decembrie si nici un partid nu a negat aceasta necesitate si s-a si comportat ca atare oricare din cele patru partide. Chiar suparat pe o situatie sau alta, a spus <<dar nu ies de la guvernare pana la 31.12>>". In opinia lui Traian Basescu "dupa 31 decembrie se va produce o regrupare, pentru ca sunt partide pentru care ramanerea la guvernare este paguboasa". El a oferit ca exemplu Partidul Conservator, care "cu toate eforturile nu reuseste sa iasa din marja de 1%-2% in conditiile in care sta la guvernare". "Or, imi este greu sa cred ca partidul se va sacrifica pe altarul unei guvernari care va deveni relativ dificila in primele luni de dupa intrarea in Uniunea Europeana. Este posibil atunci sa se mearga cu un guvern minoritar. Este o varianta", si-a continuat presedintele rationamentul.
Varianta guvernului minoritar
Basescu a luat in calcul si varianta unui guvern minoritar dupa 1 ianuarie, subliniind ca "ar fi o eroare, daca se mentine guvernul la aceste dimensiuni". El a continuat: "Deci, eu as spune varianta posibila, guvern minoritar restructurat, ceea ce inseamna un guvern adus la dimensiunile normale ale unui guvern european, 14-15 portofolii, moment in care este posibil, si aici se va vedea diferenta intre oameni de stat, simpli politicieni, este posibil sa se faca o reasezare a guvernului care sa depaseasca nivelul de simpla reducere numerica si realocare de atributiuni. Este posibil ca insusi premierul sa constate ca urmeaza un alt drum greu si este in practica democratica desemnarea unui nou premier sa formeze un nou guvern. Este posibil, dar asta tine de premier si nu de mine. Eu pot doar sa sugerez care ar fi solutia cea mai buna pentru tara si posibilitatea de relansare a unei guvernari, dupa doi ani care au avut ca final intrarea in UE".
Anticipate la primavara
Cat despre anticipate, seful statului a aratat ca nu vede de ce acestea nu s-ar putea face in primavara, odata cu alegerile pentru Parlamentul European (PE). "Ganditi-va ca trebuie sa facem si alegeri pentru PE. Este deja rusinos ca nu am fost capabili ca odata cu intrarea in UE sa spunem <<Avem europarlamentari>>(...) Deci, 35 de europarlamentari. Ar fi fost din primul moment o forta de vot importanta, care ar fi fost cautata de marile grupuri din Parlamentul European si, ma rog, integrata cu destula viteza. Dar, spuneam, asta inseamna ca probabil la primavara, cel mai tarziu in aprilie-mai, va trebui sa facem alegeri pentru Parlamentul European si chiar nu vad de ce nu am discuta si posibilitatea sa facem si alegeri anticipate atunci(...)". (Anca HRIBAN)
Geoana respinge acordul
Cu toate acestea, pesedistii au negat la nivel oficial orice intentie de colaborare cu seful statului. Orice semnal de deschidere pentru aceasta varianta, in acest moment, este doar un gest sinucigas, avand in vedere ca Geoana si centrul sau de putere nu au inca suportul necesar pentru eliminarea dinozaurilor din partid. Pesedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca formatiunea pe care o conduce nu are nici o intentie de a realiza vreun acord politic cu Traian Basescu, iar social-democratii vor intra la guvernare numai pe baza alegerilor si cu un premier desemnat de ei. "PSD nu are nici un fel de intentie si nici un fel de inclinatie sa faca vreun acord politic cu cineva cum este Traian Basescu. Alianta PD-PNL ramane pentru noi adversarul politic principal, regimul Basescu este pentru noi cel care nu reuseste sa puna Romania pe directia cea buna, iar PSD va intra la guvernare numai pe baza de alegeri, pe un mandat social-democrat si cu un prim-ministru desemnat de catre partid", a declarat liderul social-democrat. Pe de alta parte, Geoana a spus ca nici pozitia PSD fata de legile sigurantei nu s-a schimbat, social-democratii neagreand nici propunerea Cotroceniului, nici pe cea a Guvernului.
Guvern minoritar, viziuni diferite
Pe de alta parte, Geoana si Iliescu au expus opinii diferite pe marginea unui eventual sprijin din partea social-democratilor pentru un guvern minoritar, primul respingand ipoteza, al doilea afirmand ca "este posibil, dar nu este simplu". Intrebat daca PSD ar putea sprijini un eventual guvern minoritar dupa 1 ianuarie 2007, Iliescu a raspuns: "Se poate, dar nu este simplu", a mentionat fondatorul PSD. Geoana, desi nu a negat explicit formula sustinerii unui guvern minoritar de catre PSD, a minimalizat rolul presedintelui Basescu intr-un asemenea scenariu politic si a spus ca singura "convergenta" intre PSD si seful statului este ideea ca actualul Guvern "nu mai merita sa conduca Romania". "Presedintele Traian Basescu este uneori de-a dreptul simpatic atunci cand face tot felul de scenarii politice in care nu are nimic si nici o putere de a influenta. Traian Basescu ne-a spus ca o sa fie anticipate in aprilie 2005, si nu au fost. Acelasi Traian Basescu ne-a spus ca o sa cada Tariceanu in doua - trei zile si iata ca Tariceanu, mai schiopatand, mai ranit, continua sa alerge pe culoarul de prim-ministru", a comentat el, intrebat de ipoteza unui eventual guvern minoritar. (R.A., M.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.