Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, le-a explicat, ieri, bolnavilor aflati la Centrul de diabet din Bucuresti, in ce consta noul program care a inceput la 1 octombrie, precizand ca exista suficiente medicamente pentru tratarea acestei boli, insa v
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, le-a explicat, ieri, bolnavilor aflati la Centrul de diabet din Bucuresti, in ce consta noul program care a inceput la 1 octombrie, precizand ca exista suficiente medicamente pentru tratarea acestei boli, insa va mai trece probabil o luna pana cand cozile la specialist vor disparea. Bolnavii prezenti in centru au reclamat cozile mari la care trebuie sa stea pentru analize, dar si la medicul specialist, pentru a-si procura reteta si scrisoarea de trimitere catre medicul de familie. Ministrul a explicat ca strategia noului program de diabet vizeaza cresterea numarului de farmacii de la care bolnavii pot procura medicatia, dar si a numarului de medici care pot prescrie retete. Astfel, insulinele pot fi procurate din farmaciile tuturor spitalelor, in timp ce antidiabeticele orale vor fi achizitionate de la toate farmaciile cu circuit deschis. Retetele vor fi prescrise si de catre medicii de familie, in baza unei scrisori medicale eliberate de catre diabetologi, pentru trei luni, in loc de doua ca pana acum. Mai mult, medicul de familie va primi aparate pentru masurarea glicemiei si testere. De asemenea, in perioada octombrie-decembrie, medicii de familie vor participa, gratuit, la cursuri de instruire in diabet. Bolnavii erau multumiti de noua organizare, care va elimina depasirile la Centrul de diabet, pentru medicamente, dar si la medicul specialist, pentru investigatii de control.
Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica si cea a Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti organizeaza, incepand de ieri, mai multe intalniri cu medicii diabetologi si cu doctorii de familie, pentru a-i informa in legatura cu modificarile survenite la programul national de diabet. Incepand din 1 octombrie, in peste 500 de puncte farmaceutice apartinand societatilor aflate in contract cu CASMB se elibereaza medicamente antidiabetice orale necesare tratamentului bolnavilor de diabet zaharat. Lista completa a unitatilor care vor elibera aceste medicamente poate fi consultata pe site-urile ASPMB (www.dsb.ro) si CASMB (www. casmb.ro), dar si la cabinetele medicilor de familie. La linia telefonica gratuita 0800800951 pot fi obtinute informatii suplimentare sau pot fi facute propuneri si sesizari. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.