E in Sardinia. Are locuitori veseli si decenti. E frumos, linistit, romantic chiar. In 238 i.Hr. portul localitatii a devenit un fel de ""kilometrul 0"" al Sardiniei. Daca pe continent toate drumurile duceau la Roma, in insula toate drumurile duceau

E in Sardinia. Are locuitori veseli si decenti. E frumos, linistit, romantic chiar. In 238 i.Hr. portul localitatii
a devenit un fel de ""kilometrul 0"" al Sardiniei. Daca pe continent toate drumurile duceau la Roma, in insula toate drumurile duceau laa€¦ Ei, aici e aici. Se numeste Pula. Asta e.

Nu invocati obscenitatea, nu va oripilati. Nu este vorba despre cuvantul cu variate semnificatii, des uzitat in frumoasa noastra limba stramoseasca si, totodata, des sanctionat de catre societate.
Pana nu demult, romanii cunosteau doar localitatea Pula din Croatia, vizitata in 2003 si de Ion Iliescu (care a admirat acolo fosta resedinta a lui Iosif Bros Tito). Plus un sat cu acelasi nume in Ungaria, si moneda din Botswana tota€¦ cu acelasi nume. Iata ca, de curand, romanii au inceput sa viziteze si localitateaa€¦ iar cu acelasi nume, din Italia.
BIENVENUTI Aa€¦ In volumul sau de amintiri, ""Pisica rupta"", Mircea Daneliuc povesteste o intamplare de la un festival de film desfasurat inainte de 1989 in fosta Iugoslavie, in localitatea numita Pula. Oaspetii romani, dintre care inevitabil facea parte si un stab reprezentand PCR, au fost intampinati de comitetul de primire cu traditionala urare ""Dobro dosli u nasa Pula!"". Nu mai traducem, caci o sa intelegeti din raspunsul activistului de partid, care a exclamat ofuscat: ""Ba sa poftiti voi intr-a noastra!"".

Din cauza pudorii exagerate, localitatea din actuala Croatie a fost multa vreme cunoscuta in Romania drept Pola, numele dat de italieni, care au pus stapanire pe Pula (o data cu toata Istria) in 1918 si au renuntat la ea abia in 1947. Si aceasta, poate, pentru a deosebi orasul ex-iugoslav de propria lor Pula, aflata pe coasta de est a Sardiniei. Conationalii nostri sunt familiarizati de mult cu localitatea croatilor, dar de cand cu plecarile masive in Italia au inceputs-o descopere si pe cea a sarzilor. In timp ce localitatea ""rusinoasa"" a croatilor este mai mare, a sarzilor este mai mica, dar foarte vesela. Iti ofera o gama larga de distractii, iar localnicii iti ureaza senini ""Bienvenuti a Pula"" sau te intreaba invariabil: ""Va place la noi?!?"". Bineinteles ca romanii nu se pot abtine sa rada cu pofta, lasandu-i nauci pe bietii oameni, care habar n-au ca, fara sa vrea, au generat in mintea mioriticilor un val de combinatii lingvistice rusinoase. In campania electorala, distractia romanilor este maxima, caci citesc peste tot ""Votati Pula"" sau ""Pentru o Pula mai curata"". Numele orasului e scris pe toate gardurile, iar asta e un motiv de mandrie pentru cei peste 7.000 de localnici.
Exista si romance care fac un ban cinstit in orasel, majoritatea fiind angajate la hoteluri. Sunt cameriste, nu va ganditi la prostii! Zona atrage inclusiv VIP-uri, prin open-ul de golf de la Is Molas. Ca zona geografica, orasul are la baza o padure deasa, iar in varf, infipt in mare, exista Capo di Pula, denumire pe care e inutil sa o mai traducem. Dar... nu numai romanii rad de orasul italienilor. Si italienii rad de aeroportul nostru, fost Otopeni. Pentru ei, ""otto peni"" inseamna opt penisuri! Legea compensatiei...

POVESTEA. Nu este vorba despre celebra ""Povestea povestilor"" a lui Creanga, ci despre istoria unui oras multimilenar, aflat intr-una dintre cele mai fierbinti zone ale Mediteranei. Si la propriu, dar si la figurat, Pula fiind plasata strategic intr-un loc adapostit de vanturile de pe mare. De altfel, colonizarea Insulei Sardinia a inceput cu aceasta zona. Desi pentru turistii din ziua de azi Nora e doar o prelungire a orasului, din punct de vedere istoric lucrurile stau exact pe dos: aflati in cautarea unor locuri unde sa se simta bine, fenicienii s-au stabilit in Pula si n-au mai vrut sa plece de acolo, mai ales ca zona le permitea construirea unui port pe rutele lor comerciale. De altfel, ei au pus bazele primului oras sard, intr-o insula locuita pe atunci de populatia nuragica, aflata mult mai jos pe scara civilizatiei. Asadar, Pula s-a ridicat in secolul al VIII-lea i.Hr., iar dominarea feniciana a tinut pana in secolul al VI-lea i.Hr., cand cartaginezii au venit peste ei, mai ales ca orasele din Magna Grecia (zona Siciliei) le-au opus o rezistenta acerba. Primul atac a fost respins, dar Sardinia a fost cucerita. Localnicii au luptat pana in 509 i.Hr., cand au fost nevoiti sa plece capul in fata invadatorilor.

ROMANTIC. Plasat intr-un loc adapostit de vanturile de mare, orasul ofera peisaje de vis


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.