Initiator al Apelului pentru repunerea lui Paul Goma si a familiei sale in drepturile de cetatean roman, scriitorul si jurnalistul Dan Culcer s-a adresat, ieri, Ambasadei Republicii Franceze la Bucuresti, "cu rugamitea expresa de a-l informa pe pr
Initiator al Apelului pentru repunerea lui Paul Goma si a familiei sale in drepturile de cetatean roman, scriitorul si jurnalistul Dan Culcer s-a adresat, ieri, Ambasadei Republicii Franceze la Bucuresti, "cu rugamitea expresa de a-l informa pe presedintele Jacques Chirac" asupra trenarii demersurilor de reabilitare a scriitorului roman. "Este timpul ca Romania sa recheme acasa pe Paul Goma, pe unul dintre cetatenii sai care o onoreaza in cel mai inalt grad. Este timpul ca exilul lui Paul Goma si al familiei sale sa inceteze macar astazi, la 17 ani de la prabusirea regimului comunist opresiv. Este timpul ca scriitorul exilat sa primeasca recunoasterea si reparatiile care i se cuvin - de ordin moral, istoric, cultural, dar si material - pentru cei 50 de ani in care si-a servit exemplar tara careia ii apartine cu intreaga sa lupta, cu cartile sale", se arata in introducerea petitiei initiate de Dan Culcer in septembrie, anul acesta, si care dispune, in prezent, de peste 300 de semnatari, printre care Gabriela Adamesteanu, Liviu Antonesei, Vartan Arachelian, Radu Filipescu, Norman Manea, Gabriel Plesea, Valerian Stan, Alex Stefanescu, Christian Tanasescu. Redam in continuare, integral, textul Apelului pentru repunerea lui Paul Goma si a familiei sale in drepturile de cetateni romani, adresat, in primul rand, presedintelui Traian Basescu si care poate fi accesat la: http://www.gopetition. com/online/9607.html.
Apel pentru repunerea lui Paul Goma si a familiei sale in drepturile de cetateni romani
Ultimele luni ale anului 2006 au fost perioada in care reprezentantii celor mai importante institutii ale statului, societatea civila, presa, partidele, numerosi oameni politici si intelectuali s-au declarat mai hotarati ca oricand dupa 1989 sa se desparta de propriul trecut comunist. Stau marturie in acest sens numeroasele declaratii si atitudini publice, pasii facuti spre deconspirarea Securitatii, infiintarea celor doua Comisii pentru cercetarea totalitarismului comunist ori cele cateva initiative legislative pertinente.
Despartirea de trecutul comunist - depasirea lui prin reabilitarea adevarului istoric, prin asumarea responsabilitatilor si repararea raului care inca mai poate fi reparat - reprezinta un pas fara de care noul destin istoric al Romaniei nu va putea fi niciodata implinit. Nimic nu poate fi cladit temeinic pe un trecut pus mereu intre paranteze, pe adevaruri amanate la nesfarsit ori pe dreptatea mereu refuzata celor care au avut de suferit. O coincidenta, pe care o speram fericita, face ca in aceste saptamani - in care societatea romaneasca pare mai decisa ca niciodata sa se priveasca lucid pe sine insasi si sa-si asume propria istorie - sa se implineasca 50 de ani de cand Paul Goma a avut de suportat primele represalii, primele dintre consecintele cele mai grave pentru atitudinea si manifestarile sale impotriva totalitarismului comunist. In vara lui 1956, studentul la Litere Paul Goma este judecat, pentru scrierile sale, la Rectoratul Universitatii Bucuresti, iar in noiembrie 1956 avea sa fie arestat si anchetat de Securitate (in 1952, elev fiind, a fost, de asemenea, "retinut" timp de opt zile la Securitatea din Sibiu). Au urmat 21 de ani de opozitie deschisa fata de regimul comunist si tot atatia de represiuni impotriva sa si a familiei sale - inclusiv 2 ani de inchisoare, 5 ani de domiciliu fortat, excluderea abuziva din Uniunea Scriitorilor etc. Iar din toamna lui 1977 si pana astazi, 29 de ani de exil si de proscriere nedreapta si dureroasa.
Statul roman trebuie sa initieze demersul
Noi, semnatarii acestui Apel, consideram ca a venit timpul ca Statul roman sa-si asume responsabilitatea pentru toate acestea, sa le puna capat si sa procedeze neintarziat la repunerea in drepturi a lui Paul Goma si a familiei sale. Nu Paul Goma trebuie sa initieze aceste demersuri, ci Statul roman, autoritatea in numele careia au fost luate, in 1977, ca urmare a initierii Miscarii pentru drepturile omului, masurile represive abuzive, de care pana acum, din pacate, nu s-a dezis sub nici o forma.
Este timpul ca Romania sa recheme acasa pe unul dintre cetatenii sai care o onoreaza in cel mai inalt grad. Este timpul ca exilul lui Paul Goma si al familiei sale sa inceteze macar astazi, la 17 ani de la prabusirea regimului comunist opresiv. Este timpul ca scriitorul exilat sa primeasca recunoasterea si reparatiile care i se cuvin - de ordin moral, istoric, cultural, dar si material - pentru cei 50 de ani in care si-a servit exemplar tara careia ii apartine cu intreaga sa lupta, cu cartile sale.
Statul roman trebuie sa anuleze toate masurile represive care au fost luate impotriva lui Paul Goma si a familiei sale incepand cu anchetarea, arestarea si intemnitarea lui. Sa i se ceara scuze, sa fie repus in drepturi oficial si sa i se asigure o pensie de merit si o locuinta corespunzatoare, precum si orice alte juste despagubiri pentru prejudiciile morale si materiale suferite.
Ne adresam Presedintelui Romaniei, Primului-ministru si Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului cu apelul de a decide masurile necesare pentru a-i fi redata cetatenia romana si pentru repatrierea cat mai grabnica a scriitorului aflat in exil si a familiei sale.
Ne adresam partidelor politice parlamentare si neparlamentare, intelectualilor romani, reprezentantilor Uniunii Scriitorilor, organizatiilor societatii civile, celor doua Comisii de cercetare a totalitarismului comunist, precum si tuturor institutiilor de presa cu apelul de a ni se alatura, pentru a incuraja, impreuna, institutiile de stat competente sa adopte si sa aplice masurile de repunere deplina in drepturi a lui Paul Goma si a familiei sale.
Suntem incredintati ca declaratiile si atitudinile noi din ultimele luni se vor dovedi pe deplin sincere si vor face posibil sa se infaptuiasca acest act de dreptate istorica.
Bucuresti,
7 septembrie 2006
(n.r. intertitlul apartine redactiei)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.