Generalul locotenent Gheorghe Catrina, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, a inaugurat, miercuri, la Baza Aeriana 71 Campia Turzii facilitatile modernizate in ultimul an la acest aerodrom, in valoare de 15 milioane de euro. Au fost modernizate
Generalul locotenent Gheorghe Catrina, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, a inaugurat, miercuri, la Baza Aeriana 71 Campia Turzii facilitatile modernizate in ultimul an la acest aerodrom, in valoare de 15 milioane de euro. Au fost modernizate turnul de control, hangarele pentru aeronave, sistemele de alimentare cu energie electrica si apa, sistemele de incalzire centrala, canalizarea, statia de epurare si reteaua de fibra optica.
Pentru controlul traficului aerian, Baza Aeriana 71 de la Campia Turzii a fost inzestrata cu un radar de control si aducere la aterizare produs de companiile ITT din SUA si Thales din Franta, un sistem instrumental de aterizare produs de Normarc din Norvegia, o instalatie de balizaj produsa de firma Thorn din Franta, un sistem de telefonie produs de firma romaneasca Topex si statiile radio sol-aer produse de Harris din SUA.
Activitatea a fost coordonata de firma Intelcan din Canada, care a asigurat si echipamentele de radio navigatie si aterizare.
Firmele au fost selectate printr-o licitatie internationala in septembrie 1999. Intre 1999 si 2004 au fost incheiate contractele, intre 2000-2001 s-a realizat modernizarea aerodromului de la Fetesti, in perioada 2005-2006 cel de la Campia Turzii, iar pentru 2006-2007 este programata modernizarea Bazei Aeriene de la Boboc.
Din valoarea totala de 15 milioane de euro, 11,5 milioane au costat echipamentele de navigatie si aterizare, 900.000 euro ar fi costat statiile radio (acestea au fost insa donate de Guvernul SUA) si 2,6 milioane infrastructura aerodromului.
Aerodromul Campia Turzii devine al doilea al fortelor aeriene romane dotat cu echipamente compatibile NATO, care respecta standardele Aliantei si normele Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile.
Generalul Catrina a precizat ca lucrarile de modernizare erau absolut necesare deoarece facilitatile erau nepotrivite pentru activitatile desfasurate intr-o baza aeriana. Investitiile in acest program se fac pentru decenii, nu ani, iar sistemele de navigatie existente deja la baza aeriana din Fetesti functioneaza cu rezultate deosebite, a spus Catrina.
Pe aerodromul din Campia Turzii exista doua escadrile de avioane MIG 21 Lancer si o escadrila de elicoptere IAR 330, plus o companie de transmisiuni, subunitati de sprijin de lupta si sprijin logistic si un divizion antiaerian.
Principala misiune pe care o indeplinesc aeronavele Lancer de la Campia Turzii este cea de politia aeriana sub comanda NATO. Pe acest aerodrom, o celula de aeronave MIG-21 se afla in permanenta alarma de lupta. Pilotii care executa serviciul de politie aeriana pot intercepta o tinta inamica in cel mult 15 minute de la momentul in care aceasta este depistata de sistemele radar. In afara de serviciul de politie aeriana, aeronavele militare de la Baza 71 Aeriana executa si serviciul de interventie umanitara sub comanda nationala si participa la mentinerea integritatii spatiului aerian sau combaterea oricaror actiuni ilicite in spatiul aerian national.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.