La intrarea in statiunea Neptun, undeva pe dreapta, se ridica un complex hotelier. Este vechi, dar, printr-o operatie estetica reusita, a capatat o alura zvelta, plina de tinerete. Complexul se compune dintr-un hotel, o policlinica balneara si un centru de afaceri.

Desi cuvantul policlinica este de obicei o evocare a mizeriei, nervilor si cozilor la care esti supus indeobste in astfel de asezaminte, cand pasesti in policlinica balneara din Neptun realizezi ca totusi exista exceptii si la aceasta regula de cosmar.

INVESTITII PENTRU UN TURISM PRECAR. ""Acum doi ani policlinica a fost renovata si dotata cu aparatura de ultima generatie. Lucrari si achizitii pentru care platim inca"", ne-a povestit fostul medic-sef coordonator al clinicii, dr. Lucia Chiriac. Suferinta cea mai mare a medicilor care o conduc este ca, de cativa ani, la clinica vin din ce in ce mai putini pacienti. Degradarea turismului si lipsa de informare sunt principalele motive. Astfel, clinica ce era deschisa tot anul, a inceput sa-si scurteze programul, treptat, ajungand ca anul acesta sa inchida in octombrie.

Si, desi cu doi ani in urma policlinica a fost dotata cu instalatie de incalzire proprie, peste iarna ea isi va trage obloanele.

BILETE CU INTERVENTII. ""Oamenii nu ne stiu, multi nici n-au auzit de noi"", ne-a spus actualul medic-sef coordonator al Policlinicii, dr. Marina Vicol. ""S-a spus si ca policlinica din Neptun nu are bilete de tratament sau ca este cu circuit inchis. Nu este adevarat! Aici poate veni oricine doreste...""

""Avem contract si cu Casa Nationala de Pensii, pentru bilete de tratament, adauga dr. Lucia Chiriac. Anul trecut am avut 200 de locuri pentru pensionari, insa nu ne-au venit decat 30 de pacienti. Am crezut ca nu-i intereseaza, dar am aflat de la o pacienta ca a facut mari eforturi pentru a obtine un bilet de tratament aici. Si aceasta in conditiile in care au ramas cele mai multe dintre locurile neocupate...""

Citeste si:

Policlinica are si oferte pentru turismul social, dar are si preturi pe sedinta destinate turistilor mai banosi. Si, desi clinica se adreseaza si clientilor cu o situatie financiara excelenta, serviciile sunt aceleasi pentru toata lumea. Nu difera in functie de grosimea buzunarului pacientului.

TRATAMENT SI RELAXARE. Pe langa tratamentele curative, aici se poate apela si la tratamente preventive si de relaxare. Piscina cu apa de mare incalzita, gimnastica, dus-masajul si dusurile subacvatice, masajul si aromoterapia, insa si tratamentele cosmetice pentru fata si corp sunt cateva dintre optiuni.

""Este o vreme superba. Este cald si, chiar daca nu se poate face baie in mare, noi avem marea in piscina"", marturiseste dr. Marina Vicol, medicul ce se straduieste sa prelungeasca viata tomnateca a policlinicii. In rest, sunt tratamentele specifice clinicilor balneare destinate alinarii afectiunilor reumatismale prin cure cu namol saprolpelic de la Techirghiol, hidroterapie, bai de plante, bai de sulf, electroterapie, termoterapie, masaj si gimnastica medicala si tratamente geriatrice cu Gerovital.

TERAPIE DE UN SFERT DE VEAC. ""Avem pacienti care vin de 25 - 30 de ani"", continua medicul-sef. Anul trecut, clinica a organizat aniversarea zilei de nastere a unui domn ce a implinit aici 100 de ani. Dintr-un secol de viata, pacientul vine de 25 de ani la aceasta policlinica. Alt client fidel al complexului ""Doina"", din Neptun, este Pralea Ion. Are 50 de ani si vine aici de 15, uneori si de cate doua ori pe an. Il supara o sciatica, dar face si cure pentru intretinere-relaxare. ""Aici imi incarc bateriile pentru iarna"", ne spunea el, in timp ce se pregatea sa intre la dus-masaj, ""iar daca pot vin si in primavara, pentru a le incarca din nou"".

CONCEDII FARA PLATA. Anul acesta au avut in jur de 5.000 de pacienti in policlinica. ""Ponderea strainilor este cam de 90% in totalul pacientilor, pentru ca in tara nu suntem cunoscuti"", ne-a declarat dr. Marina Vicol. Medicul-sef a adaugat, apoi, cu mandrie ca ""in luna de varf, 15 iulie - 15 august, am avut si cate cinci - sase sute de pacienti pe zi. Toti cei saptezeci de angajati erau dati peste cap, dar s-a muncit pe branci. Insa, daca policlinica se va inchide la sfirsitul lui octombrie, cele saptezeci de persoane vor intra in concediu si apoi in concediu fara plata"", a incheiat ea, cu amaraciune. Iar angajatii vor ramane pe liber pana la prima serie de turisti de anul viitor. Care nu se stie cand va fi. Anul acesta, sezonul s-a deschis pentru Complexul ""Doina"" tocmai in aprilie.

STRAINII NU MAI AU CU CE AJUNGE AICI