Rata anuala a inflatiei ar putea ajunge la 5,9% in luna septembrie, dar ar putea creste pana la 6-6,5% la sfarsitul anului 2006, pe fondul adancirii deficitului de cont curent care va depasi 10% din produsul intern brut, potrivit estimarilor analisti
Rata anuala a inflatiei ar putea ajunge la 5,9% in luna septembrie, dar ar putea creste pana la 6-6,5% la sfarsitul anului 2006, pe fondul adancirii deficitului de cont curent care va depasi 10% din produsul intern brut, potrivit estimarilor analistilor, citati de NewsIn.
Banca centrala a anuntat, recent, intr-un comunicat de presa dat publicitatii dupa sedinta Consiliului de Administratiei, ca, la sfarsitul acestui an, rata inflatiei se va situa in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei de 5%, dupa temperarea cresterii preturilor administrate si a celor alimentare volatile, la care se adauga conduita restrictiva a politicii monetare si fiscale, care au contribuit la o accelerare a procesului de dezinflatie in ultimele luni. "O rata anuala a inflatiei de 5,9-6% in septembrie pare acceptabila, dar se vor atenua beneficiile procesului de dezinflatie determinat de preturile produselor alimentare si se observa o tendinta de crestere a preturilor la servicii si produse nealimentare", a declarat, pentru NewsIn, Florin Catu, economist-sef al ING Bank Romania. "Rata anuala a inflatiei la sfarsitul anului 2006 va fi insa peste medie, de 6-6,5%, pentru ca va fi greu de atins tinta in lipsa unor stocuri majore", considera Catu.
La randul sau, Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul pentru Economie Aplicata, apreciaza ca este posibil ca rata inflatiei sa atinga 6% in septembrie, dar subliniaza ca este importanta inflatia "subiectiva, pe care o resimte fiecare dintre noi, mult mai mare decat cea raportata de statistica pentru ca, in cosul actual nu sunt reflectate realitatile din viata de zi cu zi"
"Norul negru" al deficitului de cont curent
Analistul economic Radu Limpede considera ca singurul "nor negru" asupra stabilitatii economiei este dat de deficitul de cont curent, care inregistreaza record dupa record si ar putea atinge 10% din PIB in acest an. "Daca Guvernul se incapataneaza sa cheltuiasca cei 4% din PIB, care reprezinta diferenta dintre surplusul bugetar la opt luni si deficitul programat anuntat recent, atat echilibrul fragil al contului curent, cat mai ales procesul de dezinflatie vor fi puse iremediabil in pericol. Insa toata lumea este de acord ca e imposibil sa cheltuiesti atatia bani fara proiecte clare in derulare", a mai spus Radu Limpede.
Florin Catu arata, insa, ca deficitul contului curent poate ajunge chiar la 10,9% din PIB pentru ca Romania va intra in perioada de importuri pentru iarna. "Este normal ca deficitul de cont curent sa fie mai mare din moment ce 90% din acesta se va regasi in balanta comerciala", a adaugat economist-sef al ING Bank Romania. In acest context, Liviu Voinea a explicat ca, incepand de anul viitor, cresterea deficitului de cont curent va reprezenta o problema dificila pentru Romania, avand in vedere ca sursele de finantare ale acestuia vor fi mai indoielnice, in conditiile reducerii la jumatate a companiilor de privatizat si a investitiilor straine directe, mai ales ca mai mult de jumatate dintre acestea reprezinta imprumuturi intra-firma.
In primele sapte luni din acest an, deficitul contului curent a fost de 4 ,8 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 43% fata de perioada similara a anului trecut. Potrivit estimarilor autoritatilor de la Bucuresti, ponderea deficitului de cont curent in Produsul Intern Brut (PIB) ar putea scadea de la 8,7%, cat era in 2005, la 8,5% in acest an. Fondul Monetar International a prognozat pentru acest an o crestere a deficitului de cont curent pana la 9% din PIB. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.