Cu unanimitate de voturi, Sectia Procurori din cadrul CSM si-a dat, ieri, avizul pentru numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de Procuror general al Romaniei. Propunerea ministrului Macovei a fost intampinata cu ridicarea unei exceptii, ridicate d
Cu unanimitate de voturi, Sectia Procurori din cadrul CSM si-a dat, ieri, avizul pentru numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de Procuror general al Romaniei. Propunerea ministrului Macovei a fost intampinata cu ridicarea unei exceptii, ridicate de Sorin Stanescu, reprezentantul Asociatiei procurorilor, din Romania. "D-na Kovesi are 10 ani vechime in functia de procuror, dar ar trebui sa indeplineasca si conditia de grad profesional, aceea de a proveni, ca si candidat din randurile procurorilor de la Parchetul General", a spus Stanescu, conform unei interpretari ale legilor ce stabilesc criteriile de promovare in functii de conducere". Macovei a replicat imediat ca Laura Kovesi are acest grad profesional, conferit de calitatea de procuror in structura DIICOT, ce apartine de Parchetul General. Membrii CSM au decis insa ca Laura Kovesi indeplineste toate conditiile cerute de lege pentru a fi numita in aceasta functie. Reprezentantul AMR, jud. Alina Trandafir, a obiectat ca ministrul Justitiei s-a prezentat la CSM doar cu o singura propunere, pentru ca inaltul for al magistraturii sa aiba cu adevarat posibilitatea sa aleaga un procuror din mai multi candidati. AMR a transmis chiar si un comunicat catre CSM, in care se deplange "lipsa de transparenta si de publicitate, cel putin la nivelul sistemului, referitoare la asa zisele interviuri care au avut loc, despre care procurorii nu au avut stiinta". AMR a solicitat CSM "amanarea discutarii unicei candidaturi propuse" si verificarea modalitatilor in care s-au desfasurat asa-zisele interviuri (efectuate la MJ si la Presedintia Romaniei - n.n.)."
Planuri de reforma
A urmat audierea procurorului Kovesi. Intai si-a prezentat, in mod sintetic, planurile de management si reforma a Ministerului Public. "Se impune un program de specializare a procurorilor de la DNA si DIICOT, dar si de la celelalte sectii. Si trebuie sa renuntan la acel tip de invatamant zis profesional, in care un procuror-sef citeste niste legi celorlalti magistrati", a declarat Kovesi. Intr-un discurs de 15 minute, Kovesi a insistat pe problema rezolvarii operativitatii cu care se solutioneaza dosarele importante si pe risipa de energie si de resurse umane (logistice etc) care se face in anumite cauze, cand exista interese venite din afara sistemului judiciar. Tanarul procuror s-a aratat foarte hotarat sa impuna angajatilor Ministerului Public respectarea stricta a legilor dupa care isi desfasoara activitatea profesionala, pentru a se asigurarea credibilitatii institutiei in fata justitiabililor. Kovesi a trebuit sa raspunda intrebarilor dificile (unele chiar malitioase) puse membrii Sectiei Procurori, care au incercat sa radiografieze personalitatea candidatului. Dan Chiujdea a vrut sa stie cum "va rezolva, concret, problema stoparii exodului de procurori, care au cerut la CSM, in numar de 300 pana in prezent, sa fie transferati pe posturi de judecatori". Kovesi a declarat ca in momentul in care procurorii nemultumiti vor constata ca masurile sale de reforma se aplica rapid pentru europenizarea Ministerului Public, atunci vor renunta la astfel de transferuri si vor ramane. Chiujdea a intrebat si ce va face, ca sef al Ministerului Public, pentru ca justitiabilii sa fie multumiti de activitatea tuturor procurorilor din tara. "Sunt necesare schimbari urgente ale modului in care se realizeaza audientele pentru justitiabilii care vor sa afle cu ce fel de operativitate solutioneaza un procuror un anumit dosar", a spus Kovesi.
"O lovitura de imagine"
Gratiana Isac i-a cerut Laurei Kovesi sa enumere patru calitati personale care ar recomanda-o pentru functia de sef al PG. "Rezistenta la munca, rezistenta la stres, capacitatea de sinteza, hotararea", a raspuns instantaneu Kovesi. Procurorul Bogdan Licu a rugat-o pe Kovesi sa explice cum va trata problema spinosului raport dintre conducerea PG si conducerea DNA. "Este adevarat ca prin lege PG conduce si activitatea DNA, dar tot legea nu stabileste exact ce inseamna <<a conduce>>. Eu voi respecta principiul independentei procurorului, iar daca sunt imixtiuni asupra DNA, voi sustine pe acei procurori prentru a rezista presiunilor si voi solicita CSM sa actioneze in acest sens", a spus Kovesi. Liviu Dascalescu a supus-o pe Kovesi unui interogatoriu extrem de dur, dupa ce si-a exprimat urmatoarea opinie: "Asistam prin candidatura dumneavoastra, o persoana feminina, in varsta de doar 33 de ani, la o lovitura de imagine pe care a dat-o ministrul Justitiei". Dascalescu a folosit acest moment ultramediatizat pentru a-l avertiza pe viitorul procuror general al Romaniei sa "renunte la acele plecari in strainatate atat de dese, asa cum s-a petrecut pana mai ieri", sa "fie modest si sa nu-i fie rusine sa dea mana cu procurorii subordonati atunci cand merge la unitatile din tara", sa "nu mai ceara hoteluri cu piscina si teren de tenis atunci cand viziteaza parchetele din teritoriu". Intrebarea cea mai grea, lansata de Dascalescu, la care au subscris toti membrii sectiei CSM, a fost aceasta: "Dupa primul an de activitate, ca sef al PG, daca nu veti reusi sa realizati ce v-ati propus si ce ati promis acum, veti veni la CSM sa va dati cuvenita demisie din functie?". "Voi lua masuri pentru a nu ajunge in aceasta situatie", a raspuns Kovesi, cu niste cuvinte parca scoase dintr-un tratat de diplomatie, scris de un politician versat, in varsta de cel putin 70 de ani.
Vicepresedintele CSM, Cristian Deliorga, a riscat o intrebare cu problematica si subtila, si delicata, dar si periculoasa pentru un candidat asistat de ministrul Justitiei. "Care sunt raporturile, sub aspectul autoritatii, dintre PG si MJ?", a chestionat Deliorga. "PG este sub autoritatea ministrului Justitiei, dar trebuie sa primeze colaborarea si nu subordonarea in activitatea sefului PG", a precizat Kovesi, atragand zambetul de vulpoi al imprevizibilului vicepresedinte CSM. Bizara a fost prestatia sefului interimar al PG, Marcel Sampetru, care nu a scos un cuvant. Reporterii ZIUA au atentionat-o pe Laura Kovesi asupra necesitatii autosesizarii procurorilor din PG asupra unor importante dezvaluiri judiciare din presa. Dupa aflarea votului de avizare pozitiva, Kovesi si-a aratat modestia refuzand orice declaratie de presa pana in momentul in care presedintele Romaniei se va pronunta asupra numirii sale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.