Un detinut a castigat o batalie cu statul roman la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, dar, dintr-un motiv stupid, omul nici nu a apucat sa se bucure. Dintr-o eroare, CEDO a fost informata ca detinutul ar fi fost eliberat, desi el doar isi int
Un detinut a castigat o batalie cu statul roman la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, dar, dintr-un motiv stupid, omul nici nu a apucat sa se bucure. Dintr-o eroare, CEDO a fost informata ca detinutul ar fi fost eliberat, desi el doar isi intrerupsese executarea pedepsei.

Fiindca a fost ""incarcat"" cu trei ani de puscarie, detinutul Virgil Leoaca, aflat in Penitenciarul Braila, a dat statul roman in judecata, adresandu-se Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). In aceasta vara, CEDO i-a acordat detinutului daune de 143 de euro pentru fiecare zi de pedeapsa facuta in plus. Bucuria omului nu a fost de lunga durata, insa, fiindca CEDO a calculat ca Leoaca s-ar fi liberat la 6 iunie a.c., si ca a executat in plus 729 de zile, si nu trei ani. Acum, pentru a repara aceasta a doua eroare, detinutul trebuie sa se adreseze din nou CEDO si sa mai astepte cativa ani pentru a primi un raspuns, ani in care va ramane tot in inchisoare.
VICTIMA DE DOUA ORI. Omul a primit 12 ani de inchisoare, asemenea ucigasilor, pentru o inselaciune cu file CEC. Pedepsele, in loc sa fie contopite si s-o primeasca pe cea mai mare, au fost adunate, si asa au rezultat 12 ani de inchisoare, cu trei ani mai mult decat ar fi trebuit. In sfarsit, cand CEDO i-a admis plangerea, Virgil Leoaca a constatat ca statul roman ar fi dus in eroare CEDO, cum ca la data de 6 iunie a.c. s-ar fi eliberat. Din acest motiv, CEDO a calculat numarul de zile de puscarie facute in plus pana la aceasta data. De fapt, la 6 iunie, Leoaca a fost eliberat pentru trei luni, iar acum este din nou dupa gratii. El mai are de stat aici pana la finele lui 2007. Daca pedeapsa lui nu ar fi fost ""incarcata"", in 2004 s-ar fi liberat.
REACTII. ""Eu am cerut o intrerupere a executarii pedepsei, pentru trei luni. Intre timp, CEDO s-a pronuntat si mi-a acordat despagubiri pentru 729 de zile, insa cate 143 de euro pe zi. In hotararea Camerei a III-a a CEDO, se mentioneaza ca eu as fi fost eliberat de tot la 6 iunie a.c., or eu doar am intrerupt executarea. M-am intors la puscarie si am constatat ca trebuie sa dau din nou statul in judecata la CEDO, fiindca CEDO a fost gresit informata de Justitia noastra ca eu am fost pus in libertate. Nu concep sa fac puscarie dintr-o eroare judiciara"", ne-a relatat Virgil Leoaca.
CALCULE. Perioada calculata de CEDO este de 729 de zile, de la 8 iunie 2004 (cand detinutul trebuia sa se libereze) la 6 iunie 2006 (cand detinutul a intrerupt executarea pedepsei, dar nu a fost eliberat). Per total, pentru perioada respectiva, detinutul ar trebui sa primeasca de la statul roman daune de 104.247 de euro, asa cum a calculat CEDO. ""Dar eu sunt nemultumit, fiindca tot in puscarie sunt si mai am de executat pana la sfarsitul lui 2007, chiar inceputul lui 2008, or aceasta perioada o execut in plus. Trebuie sa ma adresez iarasi CEDO, sa spun ca au fost gresit informati si ca trebuie sa mi se calculeze si aceasta perioada"", a mai spus Leoaca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.