Conducerea PNL a decis sa propuna Delegatiei Permanente a formatiunii, care va avea loc sambata, la Cluj, excluderea din partid a deputatilor Raluca Turcan si Cristian Boureanu, precum si retragerea sprijinului politic pentru seful Cancelariei premierului, Aleodor Francu, si pentru deputatul Titu Gheorghiof. "Biroul Permanent Central a decis sa propuna Delegatiei Permanente, care va avea loc la Cluj, excluderea din PNL a Ralucai Turcan si a lui Cristian Boureanu, in baza articolului 17 din Statutul partidului, alin. a, b si c", au afirmat surse din PNL, citate de Mediafax. Potrivit acestora, articolul invocat face referire la "sanctiuni in cazul incalcarii hotararilor organismelor de conducere, abateri grave, inclusiv prin declaratii publice impotriva deciziilor luate prin vot de conducerea partidului". De asemenea, BPC al PNL propune Delegatiei Permanente retragerea sprijinului politic sefului Cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu, precum si deputatului Titu Gheorghiof, pentru relatiile pe care le-ar fi avut cu fosta Securitate.
Sanctionati deja cu avertisment public
"Pana sambata, cand va avea loc Delegatia, cei doi vor putea sa opteze, la fel cum au avut posibilitatea Mona Musca si Ioan Ghise, pentru demisie sau excludere", au sustinut sursele citate. Totodata, Delegatia Permanenta asteapta din partea Comisiei de Etica a PNL un punct de vedere in cazul Dinu Patriciu. Comitetul Executiv al PNL hotarase, la jumatatea lunii septembrie, sa recomande Comisiei de Etica, conduse de Adrian Iorgulescu, reanalizarea situatiei lui Dinu Patriciu, dupa trimiterea acestuia in judecata in dosarul Rompetrol. Surse liberale precizau atunci, ca aceasta comisie urma sa-i solicite lui Patriciu sa se autosuspende din partid pe perioada urmaririi penale. In cele doua saptamani de la sedinta Comitetului Executiv, Comisia de Etica nu s-a intrunit pentru a lua in discutie cazul Patriciu. In iulie, deputatii Cristian Boureanu si Raluca Turcan au fost sanctionati cu avertisment public de catre conducerea PNL. Iorgulescu mentiona atunci ca, in ceea ce il priveste pe Boureanu, deputatul se afla la ultimul avertisment public, o noua incalcare a Codului etic al PNL ducand la excluderea sa din partid. Ulterior, inceputul sesiunii parlamentare de toamna, Turcan si Boureanu au pierdut sustinerea grupului parlamentar liberal de la Camera pentru functiile detinute la comisiile permanente.
Excludere in absenta
Fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica a declarat ieri ca va merge la discutiile cu liderii filialei liberale a Sectorului 5, al carei membru este, pentru ca isi respecta colegii, insa, pana in acest moment, nu a primit nici o invitatie in acest sens. "Daca voi primi o invitatie, o voi onora, pentru ca imi respect colegii. Nu ei sunt cei care au initiat procedura de excludere. Inteleg presiunile care s-au facut asupra lor. Desigur, in absenta unei invitatii, nu cunosc cand si daca va avea loc aceasta discutie", a spus fostul lider liberal. Filialele PNL de la Sectoarele 2 si 5 ale Capitalei iau o decizie in aceste zile vizavi de solicitarea de excludere din partid a lui Theodor Stolojan si a lui Valeriu Stoica. "PNL Sector 2 va analiza marti (ieri n.r.) cazul Stolojan, iar PNL Sector 5 va lua in discutie, cel mai probabil joi, situatia lui Stoica", a declarat presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban.
Potrivit liderului liberalilor bucuresteni, conducerile celor doua organizatii de sector i-au invitat, in scris, pe cei doi la sedintele de la filiale. "Ca de obicei, atat Stolojan, cat si Stoica nu au transmis pana in acest moment un raspuns la invitatie, asa cum au facut, de altfel, si in momentul in care au fost chemati la PNL Bucuresti", a adaugat Orban. El a mai spus ca o eventuala decizie de excludere a celor doi fosti lideri PNL din partid ar putea fi luata si in absenta acestora. Cei doi ar putea contesta eventuala excludere din PNL la Curtea de Onoare si Arbitraj, a completat Orban.
Stolojan iese la atac
Consilierul prezidential Theodor Stolojan a declarat, ieri, inaintea sedintei conducerii PNL Sector 2, in care a fost dezbatuta recomandarea de excludere a sa din partid, ca, daca se va lua o astfel de decizie, aceasta ar reprezenta "o noua greseala politica a PNL". El a mentionat ca nu le va spune "nimic deosebit" membrilor conducerii filialei. "Va fi o discutie interna si am venit din respect pentru membrii PNL, nu pentru conducerea PNL Bucuresti, reprezentata de Ludovic Orban", a declarat Stolojan, mentionand ca "argumentul" sau in fata colegilor este "adevarul despre pierderea de credibilitate a PNL". "Daca ma vor exclude, va fi o noua greseala politica a PNL. Vom lansa acea platforma despre care am vorbit si care va arata exact de ce pierde PNL credibilitate si ce ar trebui facut, dupa care ne vom gandi ce avem de facut in continuare. Conteaza insa daca vom fi in PNL sau in afara lui", a mai spus fostul lider al PNL. El a subliniat ca a venit la PNL Sector 2 "din respect". "Nu am venit sa-l conving pe Orban, care a fost impotriva constituirii Aliantei, al carui caracter il cunosc foarte bine. De la dansul nu ma pot astepa la un dialog, pentru ca il cunosc foarte bine", a aratat Stolojan. In ceea ce priveste conducerea centrala a partidului, Stolojan si-a exprimat speranta ca unii membri ai Delegatiei Permanente "sa aiba intelepciunea sa nu fie obedienti total domnului Tariceanu sau Olteanu". "Am auzit ca ar dori sa discute problema la Cluj. Un argument ar fi ca detin o functie de demnitar", a conchis Stolojan. (R.G.)