Romania a "cazut" un loc in topul mondial al competitivitatii economice, realizat de World Economic Forum in randul a 125 de state dezvoltate si emergente. WEF organizeaza celebra euniune anuala de la Davos. Potrivit clasamentului mentionat, in acest
Romania a "cazut" un loc in topul mondial al competitivitatii economice, realizat de World Economic Forum in randul a 125 de state dezvoltate si emergente. WEF organizeaza celebra euniune anuala de la Davos. Potrivit clasamentului mentionat, in acest an Romania se afla pe locul 68 in lume fata de pozitia 67 ocupata anul trecut. Dintre statele foste comuniste, cel mai bine plasat este Estonia, care a urcat un loc fata de anul trecut, pe pozitia 25. Republica Ceha a stationat pe locul 29, Slovenia a coborat cu trei pozitii, pe locul 33, iar Letonia a urcat cu trei pozitii, pe locul 36. O evolutie negativa din punctul de vedere al competitivitatii au inregistrat si Polonia, in scadere cu cinci pozitii, pe locul 48, si Croatia, cu sapte pozitii, pe locul 51. In urma Romaniei se plaseaza Bulgaria, care a coborat de pe locul 61 pe 72, Republica Moldova, care a urcat trei locuri, pe pozitia 86, in timp ce Albania ocupa locul 98. In fruntea topului realizat de World Economic Forum se afla Elvetia, in timp ce Statele Unite, liderul clasamentului de anul trecut, a coborat pe locul sase. Elvetia este urmata, in ordine, de Finlanda, Suedia, Danemarca si Singapore, Statele Unite, Japonia, Germania, Olanda si Marea Britanie. Clasamentul este realizat pe baza datelor economice disponibile, dar si a unui sondaj de opinie anual realizat de World Economic Forum si o serie de institute de cercetari partenere si organizatii de afaceri, in statele evaluate in raport.
Ambitii de reforma, slabiciuni institutionale
Economia romaneasca este evaluata in functie de mai multe criterii, printre care starea infrastructurii, institutii, macroeconomie, sanatate si educatie primara si superioara, eficienta pietei, inovare. Comparativ cu statele care au aderat in mai 2004 la UE, Romania se afla pe ultimele pozitii la toate criteriile mentionate. La capitolul institutii, Romania se situeaza pe penultimul loc - 87, in urma sa aflandu-se numai Bulgaria - locul 109. La capitolul infrastructura tara sta chiar mai rau, fiind ultima dintre toate cele 14 state (care au aderat sau urmeaza sa adere la 1 ianuarie 2007). Nici situatia macroeconomica a Romaniei nu este vazuta foarte bine de specialistii elvetieni, in conditiile in care Romania ocupa tot penultimul loc - 97, lasand in urma numai Ungaria - 98. Piata romaneasca este una dintre cele mai putin eficiente, raportul citat plasand Romania tot pe penultimul loc in randul statelor nou venite in UE. Autorii studiului mentioneaza ca atat Romania, cat si Bulgaria, care a pierdut 11 locuri in clasament fata de anul trecut, isi pun sperantele de reforma in accederea in Uniunea Europeana. "Ambele tari au planuri de reforma foarte ambitioase, dar slabiciunea institutionala care le caracterizeaza a ridicat indoieli cu privire la capacitatea lor de a se adapta la mediul competitiv al UE si, pe cale de consecinta, de a-si indeplini obligatiile de membri" se arata in raport. In acest an, au fost intervievati peste 11.000 de lideri de afaceri, in 125 de economii din intreaga lume.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.