Un roman, un maghiar si un american, suferinzi de cancer de prostata in faza incipienta, au fost operati la Cluj Napoca, in premiera, prin metoda criogenie. Operatiile au fost realizate la Institutul de Urologie si Transplant Renal sub coordoanar
Un roman, un maghiar si un american, suferinzi de cancer de prostata in faza incipienta, au fost operati la Cluj Napoca, in premiera, prin metoda criogenie.

Operatiile au fost realizate la Institutul de Urologie si Transplant Renal sub coordoanarea profesorului doctor Mihai Lucan (foto). ""Dimensiunea, viteza de inghetare si dezghetare sunt controlate de un computer care actioneaza foarte precis"", a declarat prof. Mihai Lucan. Medicii introduc in tumora ace prin care circula argon si heliu lichid. Aceste gaze permit formarea la varful acelor a unor mici bule de gheata a caror temperatura va cobori la minus 195ÞC. Zona este apoi incalzita brusc, iar ciclurile repetate de incalzire - racire vor distruge tumora. Metoda prezinta multiple avantaje: este mini-invaziva, reduce riscul complicatiilor post-operatorii, nu afecteaza activitatea sexuala a pacientilor. (M.M.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.