CNSAS a decis ieri ca presedintele Traian Basescu nu a facut politie politica. Potrivit unor surse din cadrul Colegiului, decizia a fost luata in unanimitate si pe baza unor scrisori primite de la institutiile detinatoare de arhiva si pe baza unor do
CNSAS a decis ieri ca presedintele Traian Basescu nu a facut politie politica. Potrivit unor surse din cadrul Colegiului, decizia a fost luata in unanimitate si pe baza unor scrisori primite de la institutiile detinatoare de arhiva si pe baza unor documente primite de la Arhiva Nationala a Statului si de la Port Constanta, documente legate de calatoriile fostului comandant de nava pe mare. "Nu a existat nici un document care sa-l puna (n.r.-pe Traian Basescu) intr-o lumina nefavorabila", ne-au spus sursele citate, precizand ca reprezentantii PSD si PRM in Colegiu "au scormonit cat au putut sa gaseasca un ac in carul cu fan, dar n-au avut ce". Potrivit acelorasi surse, s-au luat decizii, tot in unanimitate, de necolaborare cu Securitatea, si in cazul senatorului PC Radu Terinte, al senatorului PNL Puiu Hasotti si al deputatului UDMR Toro Tibor. Sursele citate ne-au mai spus ca urmeaza sa fie chemat la audieri senatorul PRM Gheorghe Funar, ca dosarul lui Marcu Tudor a fost "ingropat" si ca pesedista Rodica Stanoiu a cerut deja o contraexpertiza grafologica. Aceasta dupa ce saptamana trecuta, primul grafolog a anuntat Colegiul ca scrisul din notele informative semnate "Sanda" sunt ale lui Stanoiu. Potrivit surselor din CNSAS, ideea lui Stanoiu, de a cere o contra- expertiza, care sa fie facuta de un grafolog angajat de ea, i-a revoltat pe mai multi membri ai Colegiului: "Cum sa angajezi un grafolog? Pai ala e tampit sa spuna ca e scrisul tau, daca tu il platesti?" Tot ieri, Colegiul a decis sa ceara date suplimentare de la institutiile detinatoare de arhiva in cazul senatorului PSD Serban Mihailescu si cel al deputatului PNL Mircea Cosea.
Purtator de cuvant care nu spune nimic
Tot ieri, CNSAS a stabilit ca purtatorul de cuvant al institutiei, Carmen Popescu, sa aiba acces la sedintele Colegiului si sa fie cea care sa dea presei detalii legate de deciziile luate.
Intentia de transparentizare s-a dovedit a fi un fiasco inca de la inceput. Purtatorul de cuvant al CNSAS a iesit in fata ziaristilor pentru a le spune ca nu poate sa le spuna nimic. Carmen Popescu nu a putut anunta decat franturi de decizii luate in Colegiu: ca s-au luat patru decizii de necolaborare, dar nu poate spune care si ca s-au mai trimis invitatii catre trei politicieni, pentru audieri, dar nu poate spune care. Si pentru ca ieri a fost ziua ideilor, Ticu Dumitrescu a propus ca institutia sa nu mai ia decizii privind colaborarea cu Securitatea si sa se rezume la a descrie probatoriul continut in dosare, adica sa indice daca o persoana are angajament, note informative sau nume conspirativ. (C.E. R.A.)
Reactia clasei politice
Constantinescu acuza serviciile de tainuire
Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a sustinut ieri, la Realitatea TV, ca CNSAS nu a putut lua o decizie in cazul lui Traian Basescu in cunostinta de cauza, intrucat SRI, SIE si MApN nu au predat toate documentele, iar cei de la CNSAS nici nu le-au cerut. El i-a acuzat atat pe cei de la CNSAS, pentru ca nu au respectat legea si nu au facut "niciun fel de diligente" pentru a intra in posesia tuturor documentelor relevante pentru caz, cat si pe cei de la SRI, SIE si MApN pentru ca nu au predat toate dosarele catre CNSAS. "Unii nu cer, altii nu dau si la sfarsit se spune ca nu avem documente care sa spuna ca Basescu ar fi colaborat cu Securitatea", a descris situatia fostul sef al statului. El a caracterizat aceasta situatie ca fiind "un atac la statul de drept" si a acuzat serviciile de informatii de "tainuire". Acestea, dar si cei de la CNSAS, nu au respectat, considera Constantinescu, termenele de predare a dosarelor instituite prin deciziile CSAT. Despre cei de la CNSAS, fostul presedinte a afirmat ca "nu au facut nici un fel de diligente" catre cei ce detin arhivele. El a subliniat ca documentele depuse de Mugur Ciuvica au fost recunoscute ca fiind copii ale unor documente autentice de catre cei din servicii. Cu toate acestea, ele nu au fost scoase din arhive si nu au ajuns la CNSAS. "Nu este vorba de documente noi. Orice functionar cu delegatie se putea duce la arhiva de la Pitesti", a precizat fostul presedinte, amintind ca el a oferit numarul exact al dosarului in care Basescu este mentionat drept colaborat al serviciilor militare. "Daca este sau nu politie politica colaborarea cu serviciile armatei, este o alta dezbatere", a conchis Constantinescu. (R.P.)
PNL: Hotararea e pripita
Liderul liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban, a declarat ieri ca decizia Colegiului CNSAS in privinta colaborarii cu Securitatea a presedintelui Basescu este "pripita". Orban a afirmat ca CNSAS ar trebui sa se pronunte abia dupa ce preia arhivele Serviciului de Informatii Externe, ale Directiei de Informatii a Armatei, arhivele PCR si chiar pe cele de la Ministerul de Justitie, pentru ca exista dosare care contin condamnari in baza unor rapoarte ale informatorilor si colaboratorilor Securitatii. "Basescu a avut cu certitudine cel putin dosar de urmarire. In ultimii ani au aparut doua documente oficiale care au fost aduse la cunostinta opiniei publice si a caror veridicitate nu a fost contestata, care creeaza suspiciunea colaborarii lui Basescu cu Securitatea. Cred ca cercetarea trebuie sa continue si, abia cand va avea toate informatiile din arhivele nepredate, CNSAS sa se pronunte", a spus Orban, citat de Mediafax. (R.G.)
Voiculescu despre CNSAS: "Circari!"
Presedintele PC Dan Voiculescu, i-a facut "circari" pe membrii CNSAS, la aflarea verdictului Colegiului in cazul Basescu: necolaborare cu Securitatea ca politie politica. "N-ati vazut cata credibilitate au?", a intrebat retoric conservatorul, el insusi etichetat de CNSAS ca fiind colaborator al Securitatii, avand numele de cod "Felix". "Credem ca decizia CNSAS privind necolaborarea cu Securitatea ca politie politica in cazul presedintelui Traian Basescu este in stilul acestei institutii, careia peste 70% dintre romani nu-i acorda credibilitate. Nici nu vrem sa comentam decizia respectiva", ne-a declarat si purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. (V.D.)
PD: Acesta este un subiect inchis
Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, considera ca decizia Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) cu privire la faptul ca presedintele Traian Basescu nu a facut politie politica nu va surprinde pe nimeni, acest lucru venind in ordinea fireasca a lucrurilor. "Pentru mine, acesta este un subiect inchis, pentru ca, in ciuda incercarilor repetate de a otravi cu informatii, nimeni nu a produs probe", a declarat Cristian Radulescu, referindu-se la speculatiile din ultima vreme potrivit carora seful statului ar fi fost colaborator al Securitatii ca politie politica. (Rompres)
UDMR ia decizia ca atare
Deputatul Kelemen Hunor, presedintele Consiliului de Coordonare al UDMR, este convins ca membrii Colegiului CNSAS s-au bazat pe documentele din arhiva si, in conformitate cu legislatia in vigoare, au decis ca presedintele Traian Basescu nu a facut politie politica. "Decizia trebuie luata ca atare si nu trebuie comentata. Am incredere in CNSAS ca aplica legea", a declarat ieri pentru Rompres, Kelemen Hunor. Deputatul UDMR a mai spus doar ca "legea e cum e, ea stand sub semnul sintagmei de politie politica". (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.