Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a acordat recent primul credit locativ si a primit peste 100 de cereri pentru contractarea unor astfel de imprumuturi, a declarat vicepresedintele RBL, Wolfgang Melzer.
Din totalul cererilor, circa 75% au ca destinatie realizarea de lucrari de modernizare a unui spatiu locativ, conform reprezentantilor bancii. Banca si-a inceput activitatea in iunie 2004, fiind prima institutie de credit din sistemul bancar romanesc infiintata potrivit Legii 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
Produsul RBL reprezinta un instrument de economisire si, ulterior, de creditare, destinat finantarilor investitiilor in sistemul locativ. Pentru a beneficia de un credit, clientul bancii este obligat sa realizeze depuneri pe o perioada de minimum 18 luni, dupa care poate primi un imprumut reprezentand dublul sumei economisite.
In etapa de economisire, statul ofera o prima de 15% din suma economisita in anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 150 de euro. Dobanda pentru sumele economisite se ridica la 3% pe an in lei, iar pentru creditul locativ acordat rata dobanzii este fixa, de 6%.