Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat ieri girul pentru numirea Laurei Codruta Kövesi in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Membrii Sectiei pentru procurori din cadru

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat ieri girul pentru numirea Laurei Codruta Kövesi in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Membrii Sectiei pentru procurori din cadrul CSM au avizat propunerea de numire, cu unanimitate de voturi. Acest aviz este insa doar unul consultativ, potrivit legii decizia finala apartinand presedintelui Traian Basescu.
CRITICILE. Discutiile premergatoare obtinerii acestui verdict au debutat insa in stilul deja cunoscut al intalnirilor dintre ministrul Justitiei si membrii Consiliului. Concret, propunerea facuta de ministrul Monica Macovei a generat reactia a doua dintre asociatiile profesionale din justitie: Asociatia Procurorilor din Romania (APR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR). Reprezentantii celor doua asociatii au supus atentiei CSM unele probleme procedurale. Astfel, reprezentantul APR a sustinut ca desi Kövesi indeplineste conditia de vechime pentru ocuparea functiei de procuror general, ea ar trebui sa aiba si gradul profesional pentru nominalizare, respectiv gradul de procuror de Parchet al instantei supreme, care nu poate fi obtinut decat in urma unui examen foarte sever. Reprezentantul AMR a acuzat lipsa de transparenta a nominalizarilor, candidature ""unica"" si faptul ca ministrul Justitiei a luat legatura cu seful statului in legatura cu aceasta numire, mai inainte ca CSM sa-si dea avizul. Cand, potrivit procedurii, membrii CSM au vrut sa treaca la deliberari pe marginea chestiunilor prealabile invocate, ministrul Justitiei a sarit ca ars: ""Imi pare ca e un aranjament aici, dar nu ma mira. Singura conditie este sa aiba 10 ani vechime, nu este obligatoriu sa fie un procuror cu grad de parchet general"".
Acuzatiile de ""aranjamente"" pentru eventuala boicotare a candidaturii lui Kövesi au fost respinse de Sectia de procurori a CSM, fiind catalogate ca ""grave, daca nu chiar jignitoare"", mai ales ca toti membrii Sectiei de procurori au considerat ca Laura Kövesi indeplineste toate conditiile pentru aceasta functie.
AUDIEREA. Prin raspunsurile date la intrebarile celor din CSM, in cadrul audierii sale, Laura Kovesi a convins. Fosta componenta a nationalei de baschet feminin cadete, cu care a castigat titlul de vicecampioana europeana, la Timisoara, in 1989, Laura Kövesi s-a autocaracterizat ca fiind un procuror hotarat, cu o mare capacitate de sinteza, rezistent la munca si la stres. Daca va fi numita, ea a promis ca in prima luna va face o evaluare a Ministerului Public, va identifica problemele si va lua masuri pe care le va anunta public.

ALEGEREA PRESEDINTELUI BASESCU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.