Primele 25 de companii private din Romania au insemnat, anul trecut, aproape un sfert din PIB, cifra de afaceri cumulata a acestora insumand 20 de miliarde de euro, potrivit unei analize realizate de revista Business Magazin (BM). Potrivit publicatiei, in 2005 ponderea s-a pastrat la nivelul celei inregistrate si in 2004, cand cifra de afaceri totala a primelor 25 de companii a fost de aproape 15 miliarde de euro. Avand in vedere ca in 2005 rata de crestere a PIB a fost atipic de mica (4,1%,fata de 8,4% in 2004 si o medie de 5,7% pentru perioada 2001-2005), editia din acest an a topului Business Magazin a analizat un numar mai mare de companii pentru o estimare mai clara a fortei sectorului privat in economie.
"In privinta primelor 25 de companii, pe de o parte, e vizibil ca forta lor economica a crescut, atata vreme cat la o crestere a PIB mult inferioara, si-au pastrat, luate impreuna, ponderea de un sfert din avutia nationala", arata publicatia citata.
Astfel, primele 100 de companii private din Romania au avut impreuna o cifra de afaceri combinata de 31,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna aproape 40% din PIB. Primele zece locuri in top sunt ocupate de companiile: SNP Petrom, Mittal Steel Galati (SIDEX), Rompetrol Rafinare (Petromidia), Metro Cash & Carry, Automobile Dacia, Petrotel Lukoil, RomTelecom, Orange, Lukoil Romania SRL si Vodafone. Numarul marilor companii romanesti care au incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de peste un miliard de euro a crescut la cinci: pe langa SNP Petrom, Mittal Steel, Rompetrol Rafinare (Petromidia) si Metro, si Automobile Dacia a depasit acest prag. Fata de topul de anul trecut, cei doi colosi, Petrom si Mittal Steel, si-au pastrat primele doua locuri, in aceeasi ordine, iar in top 10 sunt putine schimbari: Rompetrol Rafinare (Petromidia) a urcat de pe locul al patrulea pe al treilea, in locul Electrica, Automobile Dacia a sarit de pe locul al noualea pe al cincilea, iar RomTelecom a scazut de pe locul al saselea pe locul al saptelea. LukOil a intrat intre primele zece, de unde a iesit Rafo. (G.M.)