Primele 25 de companii private din Romania au insemnat, anul trecut, aproape un sfert din PIB, cifra de afaceri cumulata a acestora insumand 20 de miliarde de euro, potrivit unei analize realizate de revista Business Magazin (BM). Potrivit publicatie
Primele 25 de companii private din Romania au insemnat, anul trecut, aproape un sfert din PIB, cifra de afaceri cumulata a acestora insumand 20 de miliarde de euro, potrivit unei analize realizate de revista Business Magazin (BM). Potrivit publicatiei, in 2005 ponderea s-a pastrat la nivelul celei inregistrate si in 2004, cand cifra de afaceri totala a primelor 25 de companii a fost de aproape 15 miliarde de euro. Avand in vedere ca in 2005 rata de crestere a PIB a fost atipic de mica (4,1%,fata de 8,4% in 2004 si o medie de 5,7% pentru perioada 2001-2005), editia din acest an a topului Business Magazin a analizat un numar mai mare de companii pentru o estimare mai clara a fortei sectorului privat in economie.
"In privinta primelor 25 de companii, pe de o parte, e vizibil ca forta lor economica a crescut, atata vreme cat la o crestere a PIB mult inferioara, si-au pastrat, luate impreuna, ponderea de un sfert din avutia nationala", arata publicatia citata.
Astfel, primele 100 de companii private din Romania au avut impreuna o cifra de afaceri combinata de 31,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna aproape 40% din PIB. Primele zece locuri in top sunt ocupate de companiile: SNP Petrom, Mittal Steel Galati (SIDEX), Rompetrol Rafinare (Petromidia), Metro Cash & Carry, Automobile Dacia, Petrotel Lukoil, RomTelecom, Orange, Lukoil Romania SRL si Vodafone. Numarul marilor companii romanesti care au incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de peste un miliard de euro a crescut la cinci: pe langa SNP Petrom, Mittal Steel, Rompetrol Rafinare (Petromidia) si Metro, si Automobile Dacia a depasit acest prag. Fata de topul de anul trecut, cei doi colosi, Petrom si Mittal Steel, si-au pastrat primele doua locuri, in aceeasi ordine, iar in top 10 sunt putine schimbari: Rompetrol Rafinare (Petromidia) a urcat de pe locul al patrulea pe al treilea, in locul Electrica, Automobile Dacia a sarit de pe locul al noualea pe al cincilea, iar RomTelecom a scazut de pe locul al saselea pe locul al saptelea. LukOil a intrat intre primele zece, de unde a iesit Rafo. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.