Liderul UDMR Marko Bela a convocat ieri o conferinta de presa pentru a face aceleasi declaratii ca cele de sambata, de la Miercurea Ciuc, dar si pentru a-si exprima satisfactia ca a reusit sa-i trezeasca din letargie pe politicienii romani. Marko Bel
Liderul UDMR Marko Bela a convocat ieri o conferinta de presa pentru a face aceleasi declaratii ca cele de sambata, de la Miercurea Ciuc, dar si pentru a-si exprima satisfactia ca a reusit sa-i trezeasca din letargie pe politicienii romani. Marko Bela a parut ca face abstractie de calitatea sa de vicepremier al Romaniei, tara definita ieri de liderul UDMR ca fiind multicolora, cand a expus proiectul autonomiei. El s-a aratat, insa, deranjat de faptul ca PC i-a cerut demisia din Guvern, recomandandu-le conservatorilor "sa nu mai bage zazanie" in Coalitie. Singurii lideri politici care nu au avut o pozitie clara la proiectul expus de liderul UDMR au fost partenerii liberali. Nici premierul Calin Popescu Tariceanu nu a dat o replica, nici in calitate de lider al PNL, nici de sef al Executivului, fapt sanctionat de PSD. Liderii pesedisti au anuntat ca vor cere demisia primului ministru, daca acesta nu va exprima un punct de vedere.
Dezbatere publica pe autonomie
Sub masca necesitatii obtinerii descentralizarii pentru toate zonele tarii, liderul UDMR Marko Bela a reluat ieri in forta discursul pro-autonomie pentru Tinutul Secuiesc. El a reactionat la valul de critici din partea tuturor partidelor romanesti fata de declaratiile sale de la Miercurea Ciuc, anuntand ca doreste lansarea unei dezbateri publice pe tema autonomiei, dar si ca Uniunea este deschisa la dialog cu partenerii politici. Liderul UDMR a sustinut ca aderarea Romaniei la UE nu va frana procesul de solutionare a problemei minoritatilor, ci va oferi "instrumente mai multe" pentru rezolvare. Marko a negat ca Uniunea s-ar simti amenintata de aparitia unei noi formatiuni care sa reprezinte interesele maghiarilor, amintind ca dezideratul autonomiei este inclus in programul politic al UDMR. "Romania este o tara mare, multicolora, multe zone au specificul lor propriu, foarte multe decizii nu trebuie luate la centru, ci in comunitatile respective", a perorat liderul UDMR pe tema descentralizarii si implicit, a autonomiei. Mai mult, el a declarat ca intreaga societate are nevoie de autonomie, aratandu-se convins ca toate judetele vor ajunge la aceasta concluzie. Potrivit lui Marko, "nu este nimic mai firesc" decat dreptul comunitatilor locale de a participa la luarea deciziilor pivind propriile scoli si institutii culturale. "Suntem constienti ca dezideratul privind imbunatatirea relatiilor interetnice, schimbarea cadrului juridic poate fi realizata prin colaborare si dialog cu partidele romanesti. In continuare optam pentru dialog, suntem gata sa participam la o dezbatere publica in privinta autonomiei", a afirmat liderul UDMR. El a dat o replica si conservatorilor, care i-au cerut demisia din functia de vicepremier. "Eu as recomanda colegilor de Coalitie ca, in loc sa bage zazanie, sa avem o colaborare cat mai buna si dialog pe orice tema delicata. Nu trebuie sa ne solicitam reciproc demisiile".
PSD arata cu degetul spre Tariceanu
Liderii PSD i-au cerut ieri premierului Calin Popescu Tariceanu sa exprime un punct de vedere fata de afirmatiile vicepremierului Marko Bela cu privire la autonomie, iar daca nu se va delimita de declaratiile acestuia, social- democratii ii vor cere demisia. Purtatorul de cuvant al PSD Cristian Diaconescu a sustinut ca declaratiile lui Marko Bela pun in acest moment in discutie "principiile constitutionale de functionare a Romaniei chiar in prag de aderare". Diaconescu a apreciat ca ultimele declaratii ale reprezentantilor UDMR creeaza o "confuzie intentionata", intrucat discutia despre crearea euroregiunilor de dezvoltare nu are legatura cu asa-zisele euroregiuni secuiesti. "Este clar ca nu doar Marko Bela ar trebui sa isi clarifice pozitiile si situatia in Guvernul Romaniei, dar si premierul Calin Popescu Tariceanu are obligatia sa exprime un punct de vedere, iar daca nu se va delimita politic si administrativ de ce a spus si face pe scena politica acum Marko Bela, vom solcita in mod necesar demisia prim- ministrului", a mai spus purtatorul de cuvant al PSD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.