Participantilor la Sommet-ul Francofoniei le-au fost rezervate doua seri de teatru (26 si 27 septembrie), la Nationalul din Bucuresti. Ei vor viziona spectacolul "Burghezul gentilom" de Molière, o varianta moderna semnata de Petrica Ionescu, regizor roman stabilit in Franta.
La demararea acestui proiect teatral, Ion Caramitru, directorul TNB, sublinia ca este vorba de un "eveniment remarcabil al Anului Francofoniei in Romania". Regizorul a dat spectacolului caracter de divertisment, accentuand latura moderna, dar pastrand "structura si vitalitatea textului lui Molière", dupa cum preciza, citat de Rompres, la inceputul repetitiilor. El sublinia atunci ca nu are rost sa caute cineva metafizica in spectacolul sau, caci nu va gasi: "este text, este multa muzica, este balet". Personajele principale nu au fost schimbate, doar ca se numesc putin altfel. M. Jourdain/Dl. Jurdanescu este un vesnic personaj al nestavilitei frenezii a imbogatirii peste noapte si a dorintei nemasurate de a cumpara totul, pana si titlurile nobiliare, manierele, prietenia si dragostea. Personajele celebrei comedii scrise in Franta cu cateva sute de ani in urma intruchipeaza indivizi apartinand Romaniei din zilele noastre... Le vor da viata: Victor Rebengiuc - in rolul principal, Maia Morgenstern, Damian Crasmaru, Costel Constantin, Claudiu Bleont, Cecilia Barbora, Mihai Niculescu, Medeea Marinescu, Vlad Ivanov, Maria Teslaru, Maria Buza, Marius Manole, Dorin Andone, Mihai Persa, Marcelo Cobzariu, Cristian Cretu, Aristita Diamandi, impreuna cu numerosi balerini, mimi, cascadori, cantareti, solisti si figuranti. Scenografia ii apartine lui Dragos Buhagiar, coregrafia lui Razvan Mazilu, muzica lui Adrian Enescu, autorul celor 27 de partituri create pentru spectacol, in care exista si "altfel de muzica". Traducerea si adaptarea libera a textului au fost facute de Iustina Croitoru si Ruxandra Hagiu.
In seara premierei oficiale (28 septembrie) - orele 19.00, Sala Mare -TNB lanseaza bancnota europeana Jourdainul, cu valabilitate universala, in toate timpurile si-n toate locurile. (L.D.)