Dupa 11 septembrie 2001, problema extinderii si amplificarii fenomenului terorist a devenit o preocupare si pentru serviciile secrete romanesti. In ultimii ani au avut loc mai multe actiuni comune pe linie de antiterorism intre SRI si SIE pe de o par
Dupa 11 septembrie 2001, problema extinderii si amplificarii fenomenului terorist a devenit o preocupare si pentru serviciile secrete romanesti. In ultimii ani au avut loc mai multe actiuni comune pe linie de antiterorism intre SRI si SIE pe de o parte, CIA, MI6 si alte structuri informative extrem de puternice la nivel mondial.
Experienta Romaniei in materie de antiterorism a fost apreciata la cel mai inalt nivel. Directorul CIA l-a decorat pe seful Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din SRI, generalul Ion Stefanut. Tara noastra nu a fost ferita de amenintarea terorista nici inainte si nici dupa 1989. Nimeni nu poate garanta ca acest pericol nu este si astazi prezent pe teritoriul Romaniei, dar fara ca el sa se manifeste prin organizarea de atentate.
Arestarea lui Rezk Karim Zekri Saad
In septembrie 2003, exact in perioada in care serviciile de informatii din Romania primeau din partea americanilor date potrivit carora era prevazut organizarea unui atentat asupra unor aeroporturi londoneze, SRI prindea, in judetul Bihor, un presupus terorist egiptean. Rezk Karim Zekri Saad, membru al Jihadului Islamic egiptean, a fost arestat in Bihor cand voia sa plece ilegal in Italia. Serviciul Roman de Informatii a interceptat convorbirile telefonice ale cetateanului egiptean suspectat de apartenenta la organizatia terorista Jihadul Islamic egiptean, care se afla pe teritoriul Romaniei din 13 august 2003. Rezk Karim Zekri Saad, nascut in 1979 la Asiut, Egipt, a fost filat, supravegheat, interceptat in toate convorbirile telefonice de catre structura specializata a SRI.
Inspectoratul pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din SRI avea informatii ca egipteanul a venit in Romania cu intentia de a realiza unele contacte in randul rezidentilor arabi. SRI a confirmat la vremea respectiva faptul ca acestea au avut loc, dar au fost monitorizate in totalitate.
Destinatia lui Rezk Karim Zekri Saad era Italia. Acest fapt confirma faptul ca Jihadul Islamic egiptean, aflat in cooperare cu reteaua terorista Al-Queda, incepuse o actiune de activare a unor celule teroriste in tari din UE. Ceea ce confirma avertismentele din ultima vreme, inclusiv ale ministrului egiptean de Interne. Acesta afirma in 2003 ca in urma arestarii unei retele formata din 23 de egipteni a reiesit faptul ca cei 23 voiau sa puna la cale atentate teroriste impotriva tarilor care participa cu trupe la coalitia multinationala din Irak.".
SRI a precizat in mai multe randuri ca pe teritoriul Romaniei nu exista baze teroriste operationale (de pregatire, planificare sau comitere a unor acte teroriste). Amenintarile totusi exista si par din ce in ce mai evidente.
Filiera irakiana
Tot in anul 2003, SRI a interceptat planurile de atacare a unor obiective occidentale si israeliene din Romania. Intr-un comunicat pe care SRI il transmitea in anul 2003 se preciza ca, "in perioada premergatoare crizei irakiene, Serviciul Roman de Informatii a stabilit existenta unui plan de organizare de atentate teroriste asupra unor obiective occidentale si israeliene din Romania." Potrivit aceluiasi comunicat, declararea "persona non grata" a 10 diplomati irakieni si declararea ca indezirabili a 31 de cetateni irakieni si de alte nationalitati, s-a facut ca urmare a existentei unor informatii care confirmau faptul ca persoanele expulzate urmau sa participe la posibile atentate teroriste. Masurile de pregatire si punere in aplicare a planului au fost strict controlate, in acest sens SRI cooperand si cu servicii straine partenere. Pe masura identificarii persoanelor ce urmau a fi folosite pentru realizarea atentatelor, acestea au fost propuse pentru scoaterea din Romania. Atentatele teroriste urmau sa fie executate cu aruncatoare de grenade - AG 7, puse la dispozitie de catre seful statiei serviciului de spionaj din Ambasada Irakului la Bucuresti.
Fostul consul din cadrul Ambasadei Irakului la Bucuresti Mahmud Chaker, expulzat din tara noastra in luna martie 2003 pentru ca era suspectat de terorism, a fost arestat in iunie 2006 la Bacau. Desi era declarat "persona non grata" de catre autoritatile romane, avand interdictie sa se mai intoarca in Romania, barbatul revenise, totusi, clandestin, sub un alt nume - Shaker A. Shaker. In anul 2003, sub numele de Chaker Mahmoud, "diplomatul" a primit sarcina de a organiza o serie de atentate la obiective occidentale si israeliene din Bucuresti, in cazul atacarii Irakului de catre fortele coalitiei,


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.