Caramitru reales
Ion Caramitru a fost reales, luni, presedinte al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru urmatorii patru ani, de catre Adunarea Generala a organizatiei pe care o conduce de la fondarea sa, in 1990. El a fost ales in unanimitate de catre cei circa 230 de membri UNITER prezenti la Adunarea Generala. Totodata, Adunarea a desemnat-o vicepresedinte al UNITER pe Aura Corbeanu, actualul director executiv al uniunii. Alegerile conducerii UNITER se desfasoara din patru in patru ani, prin votul Adunarii Generale a organizatiei. Ion Caramitru a fost singurul candidat la functia de presedinte al uniunii. Caramitru a propus-o pentru functia de vicepresedinte pe Aura Corbeanu, care, in urma votului unanim al Adunarii Generale, i-a luat locul regizorului Cornel Todea. (M.A.)
"Priveste-ma!"
Sub acest titlu, Muzeul orasului Viena, Hermesvilla, reuneste, pana pe 7 ianuarie 2007, peste 300 de portrete, menite sa istoriseasca povesti mai mult sau mai putin celebre, tinute in secret sau date uitarii de-a lungul a patru secole, anunta Compress. De la portretul imparatesei Elizabeta, pana la cel al legendarului Grasl - un Robin Hood in varianta austriaca - si la "omul cu blana" - care in 1907 a starnit valva in randul locuitorilor capitalei austriece, fiind denumit "Lionel, omul leu" -, expozitia isi propune sa aduca in atentia publicului istoria societatii vieneze, cu clasificarile ei, idealurile de frumusete, valorile morale si schimbarile produse de-a lungul timpului. Alaturi de picturi si fotografii celebre, expozitia prezinta si fotografii publicitare cu numere de atractie din Prater, masti mortuare ale unor artisti cunoscuti ai acelor vremuri, figuri de ceara, afise cu politicieni ai diferitor timpuri, busturi din marmura sau bibelouri, incercand astfel sa ofere o imagine cat mai complexa a istoriei sociale a Vienei. (L.I.)
Seara de film
In amintirea cineastilor Cristian Nemescu, regizor (1979-2006) si Andrei Toncu, sunetist (1978-2006), Institutul Cultural Roman (ICR) organizeaza in aceasta seara (26 septembrie, orele 19.00) o seara de film in cadrul careia vor fi proiectate: "Mihai si Cristina" (2001) - un adolescent se hotaraste sa-i faca o vizita colegei de care e indragostit. Pe drum, va avea parte de cateva aventuri care il vor schimba definitiv; "Poveste la Scara C" (2003) - scurt-metraj despre seductie si dragoste in lifturile de la periferia Bucurestiului; si "Marilena de la P7" (2006) - o poveste realista, plina de umor despre relatia dintre un baiat de 13 ani si o tanara prostituata, Marilena. Toate cele trei productii semnate Cristian Nemescu detin in palmares importante premii si distinctii acordate in tara si in strainatate. De asemenea, la ICR vor fi expuse fotografii realizate de Andrei Toncu in timpul filmarilor la "Marilena de la P7". Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile. Cristian Nemescu a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica in 2003. Filmografia sa cuprinde, in afara de filmele mentionate, scurt-metrajele "La bloc oamenii mor dupa muzica" (2000), "Kitschitoarele 2FM" (2001), "Mecano" (2002). In momentul disparitiei sale, cineastul incheiase filmarile la lung-metrajul "California Dreaming", care va fi lansat in 2007. Andrei Toncu este laureat al Premiului de Sunet la Festivalului International de Film Studentesc "CineMaIubit" (2000), cu scurt-metrajul de fictiune "Cadere libera" (regia Dorin Stana). A lucrat ca inginer de sunet, pe langa filmele din selectia ICR, si la "California Dreaming". Reamintim ca cei doi cineasti si-au pierdut viata in noaptea de 24 spre 25 august, intr-un accident rutier. Ei veneau de la o sesiune de montaj la filmul "California Dreaming". (L.D.)