Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a propus-o pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Codruta Kovesi si-a inceput activitatea in anul 1995, la Parchetul de pe langa
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a propus-o pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Codruta Kovesi si-a inceput activitatea in anul 1995, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, promovand in 1999 la Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu. Din noiembrie 2000 pana in septembrie 2004 a ocupat functia de procuror sef al structurii teritoriale Sibiu de combatere a criminalitatii organizate, iar ulterior, timp de trei luni, a condus Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu. Din ianuarie 2006, Kovesi conduce Biroul Teritorial Sibiu al DIICOT. In functiile detinute de-a lungul timpului, Laura Codruta Kovesi a condus, coordonat si efectuat urmarirea penala in dosare complexe avand ca obiect infractiuni din sfera criminalitatii organizate, reusind anihilarea unor grupari infractionale care actionau in domeniul criminalitatii informatice, trafic de droguri, trafic de persoane si infractiuni cu violenta.
Provine dintr-o familie de magistrati
Laura Codruta Kovesi provine dintr-o familie de magistrati si universitari. Tatal Laurei Kovesi este dr. Ioan Lascu, procurorul sef al Parchetului de pe langa Judecatoria Medias. In anul 2002, la editura Alma Mater din Sibiu, tanarul magistrat Laura Kovesi a publicat, impreuna cu dr.Ioan Lascu, tratatul "Coruptia si crima organizata in Romania" (prima monografie romaneasca pe aceasta tema). Cartea a provocat un cutremur in lumea magistratilor, deoarece era abordat, din punctul de vedere al procurorului-anchetator din Romania anului 2002, "fenomenul coruptiei generat de mafia gulerelor albe". In plus, cei doi autori au focalizat si analizat stiintific lacunele sistemului legislativ romanesc, care a determinat aparitia procurorului subordonat ierarhic cu solutie controlata si avizata de sef. Un capitol aparte din carte este dedicat "mecanismelor prin care politicul imixtioneaza in activitatea procurorului pentru musamalizarea dosarelor" si "scoaterea basma curata a marilor infractori protejati de politicieni care nu se sfiesc sa puna mana pe telefon si sa sune la Parchet pentru a interveni in mersul unor anchete penale". Desi anumiti procurori cu stagii vechi in Parchetul General i-au "turnat" pe cei doi autori ai cartii la ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu s-a opus oricaror forme de ostracizare profesionala propuse de unii sefi de cadre din Ministerul Public, ca pedeapsa pentru curajul de a dezvalui caracteristicile sistemului procuraturii sovietice, mentinut in Romania postdecembrista.
Mentalitate de luptator
Laura Kovesi este doctorand (in Drept Penal) al reputatului profesor timisorean Viorel Pasca. La Facultatea de Drept a Universitatii Alma Mater din Sibiu, Kovesi preda cursuri de Drept Procesual Penal si Drept Penal . A efectuat recent un curs de specializare pe probleme de combatere a crimei organizate la Bruxelles. In anul 2004, Kovesi a primit diploma "Meritul judiciar clasa a II-a". Un hobby al Laurei Kovesi este sportul, mai exact baschetul. Kovesi, sustin parintii sai contactati telefonic de ZIUA, si-a format o mentalitate de invingator, in plus fata de cea de luptator prin faptul ca a fost membru al lotului national de baschet (juniori) si vicecampion european cu echipa de la Gaz Metan Medias. La CSM, in primavara acestui an, cand a candidat pentru functia de sef al biroului DIICOT Sibiu, Laura Kovesi a avut cel mai bun interviu si a demonstrat o excelenta cunostere a legislatiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.