Miliardarul de origine rusa Roman Abramovici este cunoscut mai ales drept proprietarul Clubului de fotbal Chelsea. Englezii se intreaba insa acum daca nu cumva acesta intentioneaza sa cumpere intreaga zona centrala a Londrei avand in vedere ca in num
Miliardarul de origine rusa Roman Abramovici este cunoscut mai ales drept proprietarul Clubului de fotbal Chelsea. Englezii se intreaba insa acum daca nu cumva acesta intentioneaza sa cumpere intreaga zona centrala a Londrei avand in vedere ca in numai un an de zile a achizitionat in zona case in valoare de peste 100 de milioane de euro, relateaza "Daily Mail". In ultimele 20 de luni, magnatul rus a cumparat patru case in Belgravia (o zona ultracentrala si deosebit de scumpa a Londrei) si patru apartamente de lux in Lowndes Square, Knightsbridge, tot ultracentral.
Noua "pasiune" a lui Abramovici s-a "acutizat" in luna iunie a anului trecut cand si-a cumparat in Chester Square o proprietate pentru 9,3 milioane de lire sterline (aproximativ 20 milioane de dolari). La scurta vreme a cumparat si casa din spate pentru exact aceeasi suma. Anul acesta, tot in iunie, a achizitionat o alta casa vecina pentru 10,3 milioane de lire sterline si a investit peste 10 milioane de lire in amenajarea si transformarea grajdurilor din spatele proprietatii respective, creand astfel o enclava de patru case. Presa britanica este de parere ca Abramovici si sotia sa Irina au considerat ca prima achizitie facuta in Chester Square, desi avea piscina si sala de sport, nu era suficient de incapatoare pentru ei si cei cinci copii ai lor.
Se crede ca Abramovici s-a mutat in Chester Square din Lowndes Square, Knightsbridge, unde isi achizitionase in cursul anului 2000 doua apartamente de 2,3 milioane de lire sterline, respectiv, trei milioane lire. Fiecare din aceste apartamente valoreaza in prezent cinci milioane de lire sterline. Ziaristii britanici au mai aflat ca, din februarie 2005, oligarhul rus a cheltuit alte zece milioane de lire pentru achizitionarea a patru apartamente in aceeasi zona, Lowndes Square (in februarie 2005 a platit 2,7 milioane de lire pentru unul, in mai anul acesta a cumparat doua - pentru 2,5 milioane lire, respectiv, 3,9 milioane - iar o luna mai tarziu cel pentru cel de-al patrulea apartament a platit 950.000 de lire). Lowndes Square a fost considerata multa vreme drept una dintre cele mai libertine si pitoresti zone ale Londrei. Controversata pelicula "Performance" (1970), cu Mick Jagger si James Fox in rolurile principale, a fost filmata in totalitate aici.
Cum era de asteptat, proprietatile imobiliare ale celebrului rus sunt mult mai numeroase. Ambramovici detine o proprietate spectaculoasa in zona rurala Fyning Hill, West Sussex, care ar valora in prezent cel putin 15 milioane de lire sterline. Aceasta a apartinut pana in 1999 mogulului media australian Kerry Packer. Pe langa multele milioane pe care le-a platit pentru achizitionarea proprietatii de la Fyning Hill, Ambramovici a cheltuit alte 10 milioane de lire pentru renovarea, reconsolidarea si extinderea acesteia, careia i-a adaugat o piscina imensa, sala de sport, pista de bowling si o casa de oaspeti.
Cateva din proprietatile familiei Ambramovici au fost cumparate chiar in numele familiei, dar altele sunt, in fapt, proprietatile unor companii care au ca adresa o casuta postala in Insulele Virgine Britanice. Una din aceste firme, inregistrata sub numele Bromley Overseas Investments Ltd, a achizitionat anul trecut o proprietate in valoare de 2,7 milioane de lire sterline. Tot anul trecut insa, Abramovici a mai facut o miscare curioasa: a transferat bunurile uneia din firme pe numele sau, printre respectivele bunuri numarandu-se mosia de la Fyning Hill si primul apartament achizitionat in Lowndes Square. Purtatorul de cuvant al oligarhului rus a refuzat sa comenteze orice detaliu legat de proprietatile familiei. "Atata timp cat detine proprietati si afaceri in Anglia este normal ca investitiile sale aici sa fie aici de "n" ori mai mari decat in Rusia sau orice alta parte a lumii", a precizat sursa citata.
Abramovici, care a platit pentru Chelsea 150 de milioane de lire sterline, este in prezent al doilea cel mai bogat britanic dupa magnatul otelului Lakshmi Mittal. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.