Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a definitivat si va implementa, incepand de la 1 octombrie 2006, noul Program national de diabet zaharat. Acesta are ca scop imbunatatirea starii de sanatate, cresterea sperantei de viata a bolnavilor de diabet zaha
Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a definitivat si va implementa, incepand de la 1 octombrie 2006, noul Program national de diabet zaharat. Acesta are ca scop imbunatatirea starii de sanatate, cresterea sperantei de viata a bolnavilor de diabet zaharat, precum si asigurarea accesului la tratament al bolnavilor cu diabet zaharat cuprinsi in program. Noul Program national de diabet va cuprinde trei componente: "Preventia si controlul in diabet si alte boli de nutritie", "Tratamentul cu insulina al bolnavilor cu diabet zaharat" si "Tratamentul cu antidiabetice orale al bolnavilor cu diabet zaharat". Spre deosebire de programul existent, noul program va fi finantat integral de la bugetul MSP si va fi coordonat prin Agentia Nationala de Programe a ministerului. Coordonarea activitatii de specialitate se va realiza la nivelul fiecarui judet prin unitatea judeteana, formata din: medicii de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice din unitati sanitare publice sau private, aflati in relatie contractuala directa sau prin unitatile sanitare cu casele de asigurari de sanatate; responsabilul judetean si al Municipiului Bucuresti al programului de la nivelul Autoritatii de sanatate publica; responsabilul programului de la nivelul casei de asigurari de sanatate. Pentru cresterea accesului la ingrijiri, monitorizarea pacientilor cu diabet zaharat se va asigura de catre medicii de familie, medicii specialisti desemnati si medicii de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice. Pentru cresterea accesului la tratament al bolnavilor cu diabet zaharat cuprinsi in program, eliberarea medicamentelor antidiabetice orale se va face, incepand cu 1 octombrie 2006, prin farmaciile cu circuit deschis aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate. Eliberarea medicamentelor antidiabetice de tipul insulinelor se va realiza prin farmaciile cu circuit inchis apartinand unitatilor sanitare. Retetele pentru antidiabetice orale vor fi eliberate si de medicul de familie, pe baza scrisorii medicale transmise de diabetolog, prin intermediul pacientului. Tratamentul va fi acordat pentru 90 de zile, nu pentru 60 ca in prezent, iar casele de asigurari vor avea obligatia sa asigure plafonul pentru 90 de zile, deoarece exista fondurile necesare. Astfel, diabeticii din localitatile care nu dispun de cabinete de specialitate nu vor mai fi obligati sa se deplaseze la distante mari pentru a obtine reteta si tratamentul. Pentru derularea programului, MSP a achizitionat, prin licitatie, 10.000 de seturi de teste si tot atatea glucometre, pompe de insulina si seturi consumabile in valoare de aproape 6 milioane de RON. De mentionat ca fiecare set are cate 600 de teste. Toate aceste materiale sanitare vor intra in dotarea tuturor cabinetelor medicilor de familie pana la 31 octombrie a.c.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.