Majoritatea romanilor viseaza sa plece din Romania. Cei mai multi goniti de saracie si de lipsa de perspective. Paradoxal, si cei mai bogati dintre noi au, se pare, acelasi vis. Si, ce este cu adevarat ingrijorator, aproape toti spera pentru copiii l
Majoritatea romanilor viseaza sa plece din Romania. Cei mai multi goniti de saracie si de lipsa de perspective. Paradoxal, si cei mai bogati dintre noi au, se pare, acelasi vis. Si, ce este cu adevarat ingrijorator, aproape toti spera pentru copiii lor un viitor in Occident. Ii pregatesc de mici in acest sens.
A devenit obisnuit sa auzi parinti "laudandu-se" ca progeniturile lor vorbesc perfect englezeste, dar au mari probleme (sau chiar refuza) sa se exprime in romaneste. Pentru asemenea "performante", familia e dispusa sa plateasca sume astronomice, inca de la gradinita.
Am fost tentata, la inceput, sa minimalizez importanta acestui fenomen. Sa pun totul pe seama snobismului unor toape ajunse. E "trendy" sa nasti la Paris si sa te pensezi la "regina sprancenelor" din Beverly Hills. E musai sa-ti dai copiii la "Scoala americana".
Daca nu platesti 20.000 de dolari pe an pentru educatia "aluia mic", se cheama ca nu faci parte din "lumea buna". Ca doar n-o sa-l lasi sa frecventeze invatamantul public, laolalta cu toti sarantocii... Mai bine sa fie coleg cu copiii lui Nastase, Geoana, Isarescu, Becali sau Vladescu.
Din pacate, fenomenul nu este doar unul "monden". In realitate, toti acesti parinti incearca sa-si aclimatizeze copiii, de mici, pentru Occident. Cat mai devreme posibil. Cu toate ca traiesc incomparabil mai bine decat majoritatea compatriotilor lor, Romania nu li se pare suficient de buna pentru viitorul propriilor odrasle. Si probabil ca au dreptate. O tara in care prospera parveniti de teapa lor nu este mediul ideal pentru o viata normala.
Situatia devine, insa, scandaloasa in cazul politicienilor. Politicienii sunt indivizii care, o data la patru ani, ne cer voturile, promitandu-ne ca vom trai mai bine. Care ne asigura ca vor construi o Romanie europeana. Ca vom avea un sistem sanitar performant si un invatamant competititiv. In realitate, ei isi trateaza bolile in strainatate si isi educa progeniturile in scoli private, de preferinta tot din afara tarii.
Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, declara cu seninatate zilele trecute ca a decis sa-si trimita fiul adolescent la un internat din Elvetia, fiindca oferta din Romania nu ii satisface exigentele.
Interesant este faptul ca Videanu e coleg de partid cu ministrul Invatamantului. Este prim-vicepresedinte al principalei formatiuni din coalitia de guvernare. In calitate de primar, a gestionat alocarea fondurilor europene destinate modernizarii scolilor din Capitala. Municipalitatea nu a reusit sa cheltuiasca pana acum nici macar 10 la suta din acesti bani. Deci, daca este nemultumit de conditiile oferite elevilor bucuresteni, Videanu ar trebui sa se priveasca bine in oglinda. Daca el nu poate gasi o scoala destul de buna pentru copiii lui, atunci muritorii de rand ce sanse au? Sau "prostimea" (electoratul) nu are dreptul la aceleasi exigente? Se pare ca nu. Dascalii din Romania pot sa moara in continuare de foame, de vreme ce puternicii zilei nu au nevoie de ei pentru a-si instrui odraslele. Pentru copii, nici un sacrificiu nu e prea mare, nici o cheltuiala nu e exagerata! Desigur, numai pentru ai lor.
Atentie, nu vorbesc despre studii universitare, despre burse de cercetare, masterate sau doctorate. Vorbesc despre invatamantul obligatoriu, de la clasele primare, pana la liceu - cand se pun bazele culturii generale si se leaga prieteniile trainice. Despre invatamantul care, teoretic, trebuie sa ofere tuturor sanse egale.
Invatamantul public, cronic subfinantat, nu ii intereseaza in mod direct pe cei care s-au angajat sa ne reprezinte. Dupa cum nu ii intereseaza nici Sanatatea, nici protectia sociala, nici macar problemele de mediu. Ei s-au pus la adapost. Copiii lor vor trai intr-o lume civilizata - departe de Romania. Odata integrati in jet-set-ul international, nu se vor mai intoarce in mizeria de acasa. Pai ce sa caute fiul lui Videanu in Bucurestiul hidos pe care il pregateste tatal sau? Nu-i mai frumoasa Geneva? Doar n-o sa vrea sa traiasca intr-un oras imbacsit si murdar, sufocat de zgarie-nori absurzi, fara personalitate si fara istorie. Videanu poate sa umple cu blocuri toate parcurile Capitalei. Nepotii sai nu se vor juca, oricum, niciodata in ele.
Ne mai miram ca politicienii romani nu au viziuni pe termen lung? Ca nu se sinchisesc de mostenirea pe care o lasa in urma? Ca, pentru majoritatea dintre ei, Romania este doar o "vaca de muls"? Este firesc, de vreme ce ei nici macar nu-si proiecteaza viitorul in tara pe care o guverneaza. Cei care vor sa ne conduca destinele, nu pariaza pe Romania. Noi de ce-am paria pe ei?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.