Presedintele reales al UNITER Ion Caramitru a anuntat ieri ca va solicita CNSAS verificarea dosarelor membrilor conducerii uniunii. Dupa ce a fost ales in functia de presedinte al UNITER, Ion Caramitru a declarat in fata Adunarii Generale a uniunii c
Presedintele reales al UNITER Ion Caramitru a anuntat ieri ca va solicita CNSAS verificarea dosarelor membrilor conducerii uniunii. Dupa ce a fost ales in functia de presedinte al UNITER, Ion Caramitru a declarat in fata Adunarii Generale a uniunii ca nu a facut politie politica si nu a colaborat cu Securitatea, desi s-a incercat racolarea sa. "Ca virtual presedinte, va anunt in mod oficial, cu mana pe constiinta, sub juramant, ca nu am fost colaborator al Securitatii, ca nu am semnat nici un fel de angajament. S-a incercat racolarea mea de doua ori, o data la intrarea in facultate si apoi dupa ce am refuzat sa intru in Partidul Comunist, fara succes. Am avut mari probleme de familie cu Securitatea. Toata familia, cu exceptia mea, a stat in puscarie si nu am niciun fel de simpatie fata de aceste organe. Avem obligatia morala cei alesi sa ne facem declaratiile de rigoare, fiecare in parte, asa cum Uniunea Scriitorilor a facut-o. Este un lucru care trebuie sa intre in normalitate si ii rog pe toti cei alesi sa faca acest proiect de constiinta", le-a spus Ion Caramitru celor circa 230 de membri ai UNITER aflati in sala ArCub.
Decizia lui Ion Caramitru vine la circa doua saptamani dupa ce ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a sugerat uniunilor de creatie din Romania sa ceara de la CNSAS dosarele tuturor oamenilor de cultura pe care ii reprezinta, sustinand ca are informatii despre "nume foarte grele" de muzicologi, scriitori sau actori care au colaborat cu Securitatea. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.