Sase personalitati ale vietii culturale si academice romanesti au primit ieri decoratii nationale ale Belgiei, acordate de Delegatia Valonia-Bruxelles la Bucuresti, in prezenta lui Marie-Dominique Simonet, vicepresedinta Guvernului Comunitatii franceze si ministrul Relatiilor Internationale al Comunitatii franceze si Regiunii valone si a lui Daniel Sotiaux, Delegat al Comunitatii franceze din Belgia la Bucuresti.
Roxana Theodorescu, directoarea Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) a primit gradul de Ofiter al Ordinului Coroanei. Ea a pus bazele unui program de colaborare avand ca partener Comunitatea franceza din Belgia, MNAR gazduind succesiv expozitiile "ART/W20" (2002) - o prezentare a artei valone din secolul 21 -, "Idel Ianchelevici" (2003) - o retrospectiva a artistului care a trait o parte importanta a vietii sale in Belgia -, "Suprarealismul in Belgia" (2004), "Léonard Misonne" (2005) si "Mot à main. Imagine si arta in scriitura din Belgia" (2006).
Daniela Tomescu, fondatoarea editurii Libra si directoarea Fundatiei culturale omonime, a primit gradul de Ofiter al Ordinului Coroanei, pentru ca s-a remarcat prin eforturile sustinute de promovare a operelor patrimoniului literar belgian. Ea a facut posibila traducerea si publicarea in romana a operelor lui Marie Gevers, Marcel Moreau, Henry Bauchau, Jacques De Decker, Jacqueline Harpman, Pierre Mertens, Yves Namur, Paul Emond, Claire Lejeune, Jacques Sojcher, s.a.
Prof. Rodica Pop a creat si insufletit Centrul de studii de literatura belgiana de limba franceza in cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj. Pentru eforturile de promovare a literaturii belgiene, prof. Pop a primit deja din partea Comunitatii franceze Valonia-Bruxelles "Prix international du Rayonnement des lettres belges "l'étranger" (1998), iar acum i-a fost acordat si gradul de Ofiter al Ordinului Coroanei.
Radu Toma este un animator al vietii intelectuale si academice din Romania, in calitatea sa de profesor la Facultatea de limbi si literaturi straine din cadrul Universitatii Bucuresti si Director al Centrului de Studii Francofone din cadrul aceleiasi institutii. Pentru activitatea sa, i-a fost conferit gradul de Ofiter al Ordinului Coroanei.
Prof. Petruta Spanu activeaza la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si a pus bazele unui Centru de studii si a unei biblioteci belgiene in cadrul Departamentului de Studii francofone, Facultatea de Litere, a aceleiasi Universitati. A tradus peste 40 de opere literare ale autorilor belgieni in limba romana. Ea a primit gradul de Ofiter al Ordinului Léopold.
Presedintele Asociatiei Bedefililor din Romania, Dodo Nita, este initiatorul Salonului International de Banda Desenata din Romania care, de-a lungul timpului, a reprezentat locul de intalnire al celor mai buni desenatori si scenaristi din Europa, Canada, Africa. In cadrul acestui Salon, desenatorii sI scenaristii belgieni au fost o prezenta constanta. Este, de asemenea, autorul a numeroase volume care pun in evidenta banda desenata belgiana, printre care "Tintin in Romania". El a primit gradul de Cavaler al Ordinului Léopold II. Ceremonia de decernare a medaliilor este programata sa inceapa la orele 16.30 la sediul Delegatiei Valonia-Bruxelles din Bucuresti. (L.D.)