Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) protesteaza fata de folosirea tot mai frecventa a armelor de foc de catre politisti si jandarmi, precizand ca, in luna septembrie, au fost semnalate trei cazuri in
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) protesteaza fata de folosirea tot mai frecventa a armelor de foc de catre politisti si jandarmi, precizand ca, in luna septembrie, au fost semnalate trei cazuri in care nu ar fi fost necesara utilizarea armei. Astfel, APADOR-CH aminteste ca, la Reghin, in timpul unei razii intr-un cartier de romi, politistii au folosit arma de foc pentru a depista si retine doua persoane care erau banuite ca au agresat un politist. Un alt caz este cel al unui tanar de 22 de ani, din Bucuresti, Adrian Cobzan, impuscat mortal de un politist, in timp ce fugea dupa ce, conform presupunerilor politistilor, ar fi furat dulciuri dintr-un camion. APADOR-CH se refera si la meciul de fotbal Dinamo-Steaua in urma caruia mai multi suporteri au fost raniti, doi dintre ei find impuscati cu gloante de cauciuc.
APADOR-CH considera ca usurinta cu care autoritatile folosesc arma de foc demonstreaza, pe de o parte, lipsa de respect fata de dreptul fundamental la viata, iar pe de alta, o pregatire profesionala de slaba calitate. Uzul de arma de foc de catre autoritatile insarcinate cu aplicarea legii se justifica numai in caz de absoluta necesitate, adica daca viata sau integritatea corporala a unei persoane este pusa in pericol. In plus, APADOR considera ca autoritatile trebuie sa tina cont de natura faptei comise, astfel incat impuscarea mortala a unui hot este total nejustificata.
In aceste conditii, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki cere Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) sa reglementeze de urgenta folosirea armelor de foc de catre angajatii sai (Politie, Jandarmerie, Politie de frontiera). De asemenea, APADOR-CH solicita MAI si Parchetelor sa investigheze situatiile in care politistii sau jandarmii folosesc armele din dotare, iar eventualele sanctiuni si rezultatele anchetei penale sa fie facute publice. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.