Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, asupra careia urmeaza sa se pronunte maine Comisia Europeana, nu pare sa puna in pericol piata muncii din UE, in pofida nelinistilor de la Londra, intrucat muncitori romani si bulgari se afla deja in Europa, come
Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, asupra careia urmeaza sa se pronunte maine Comisia Europeana, nu pare sa puna in pericol piata muncii din UE, in pofida nelinistilor de la Londra, intrucat muncitori romani si bulgari se afla deja in Europa, comenteaza AFP, preluata de Mediafax.
De la prabusirea Cortinei de Fier si mai ales de la introducerea vizelor Schengen, in 2001, sute de mii de romani si bulgari au plecat sa munceasca in strainatate, cel mai adesea la negru, asteptand regularizari in masa pentru a obtine actele de sedere legala. Statistic, femeile sunt cele care emigreaza masiv din Romania, iar barbatii din Bulgaria, arata un studiu al ECAS, organizatie independenta de aparare a drepturilor cetatenilor europeni, cu sediul la Bruxelles. Un procent de 76 la suta din strainii care muncesc in Ungaria sunt romani, iar 90.000 dintre acestia nu au permis de munca. Alti 90.000 se afla in Spania, in timp ce 73.000 au plecat in Germania, iar 60.000 in Franta, aceste cifre neincluzand si clandestinii. Italia ramane, insa, tara preferata de romani, din cauza similitudinilor de limba. Aici munceau legal, in 2004, 175.000 de romani.
Mai mult de 750.000 de bulgari au emigrat de la prabusirea comunismului, contribuind la agravarea crizei demografice din aceasta tara. Cele mai importante comunitati, care cuprind atat emigranti oficiali cat si clandestini, traiesc in Grecia (circa 200.000), Italia (60.000) si Spania (80.000), potrivit Institutului de Economie din Sofia. Emigratia influenteaza favorabil economia celor doua state care vor deveni cele mai sarace tari membre ale UE, si care saluta scaderea ratei somajului. Fondurile investite sau trimise acasa de emigranti, in 2005, s-au ridicat la 4,3 miliarde de euro in Romania (tara cu 22 de milioane de locuitori) si 860 de milioane de euro in Bulgaria (cu 8 milioane de locuitori), conform surselor bancare.
Sofia si Bucurestiul au incercat sa calmeze temerile referitoare la un val de forta de munca ieftina care va invada UE dupa aderarea celor doua tari. Presedintele Traian Basescu a afirmat ca integrarea in UE "va permite Romaniei sa absoarba mai usor mana de lucru proprie", ceea ce va descuraja emigratia. Ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin, a dat asigurari ca "nu va exista o presiune bulgara pe piata muncii, in special asupra celei din Marea Britanie".
Dezbaterea privind afluxul de muncitori imigranti nu este noua pentru statele membre mai vechi ale UE, insa Grecia, Portugalia si Finlanda se declara pregatite sa-si deschida piata muncii, cu exceptia cazului in care Comisia ar decide altfel. Unele dintre noile state membre - Cehia, Slovacia, Letonia - doresc si ele sa liberalizeze piata muncii, in timp ce Budapesta vrea sa organizeze o dezbatere pentru limitarea accesului imigrantilor. "Nu ar fi corect sa criticam vechile state din UE pentru restrictiile impuse nou-venitilor, si sa facem si noi acelasi lucru fata de Sofia si Bucuresti", a apreciat premierul slovac Robert Fico, in prezenta omologului sau ceh, Mirek Topolanek, care i-a sprijinit punctul de vedere. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.