Aglomeratie spre Tarom
Tarom sfatuieste pasagerii care urmeaza sa calatoreasca pe perioada Sommetului Francofoniei sa-si ia o rezerva de timp pentru a ajunge la aeroport si a efectua formalitatile de imbarcare. In perioada Sommet-ului Francofoniei, si in special in zilele 27, 28 si 29 septembrie 2006, sunt posibile aglomerari in traficul rutier catre Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti. In consecinta, compania Tarom impreuna cu administratia aeroportului transmite tuturor pasagerilor care urmeaza sa se imbarce pe cursele aeriene in aceste zile rugamintea de a-si lua o rezerva de timp necesara pentru a ajunge in timp util la aeroport si a efectua formalitatile de imbarcare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor. Incepand de astazi, Compania Tarom pune la dispozitia pasagerilor sai 24 de ore din 24, urmatoarele numere de telefon 204.21.35, 0745.120.473 si telverde 0800.800.920, unde se pot solicita informatii suplimentare. (C.P.)
Scoala in bucatarie
Cei 20 de elevi din localitatea Gura Vaii, judetul Iasi, sunt nevoiti sa invete intr-o bucatarie transformata in sala de clasa, transmite corespondentul Rompres. Incaperea a fost folosita, initial, ca bucatarie a unui bar, dar de doi ani ea a fost inchiriata contra sumei de 30 de lei, pentru a fi transformata in sala de clasa in care sa invete cei 20 de elevi din ciclul primar. Viceprimarul Gheorghe Constantinescu sustine ca situatia a aparut in urma cu doi ani, dupa ce scoala din sat a intrat in reparatii. El afirma ca sala de clasa amenajata in locul bucatariei este unica posibilitate ca elevii sa poata invata, intrucat cea mai apropiata scoala se afla la o distanta de 20 de kilometri. Pentru a ajunge acolo, copiii ar trebui sa strabata drumul pe jos sau cu caruta. Invatatoarea Mihaela Ungureanu afirma ca, din cauza conditiilor improprii, a ramas singurul dascal din Gura Vaii. Elevii celor patru clase primare sunt nevoiti sa stea inghesuiti cate trei in banca si, pentru ca exista doar o fereastra micuta fara geamuri, cu usa deschisa. Clinchetul clopotelului care anunta pauza a fost inlocuit cu sunetul unui clopot de la o vaca. Copiii isi petrec recreatia printre pasarile din curtea localnicului. (Magda SEVERIN)
"Corn si lapte" la zi
Limita valorii zilnice pentru produsele lactate si de panificatie acordate elevilor si prescolarilor a fost majorata cu 0,07 lei (700 lei vechi), de la 0,97 lei la 1,04 lei (10.400 lei vechi), masura fiind aplicata incepand cu luna septembrie 2006, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. Decizia a fost aprobata de Executiv in ultima sa sedinta, printr-o hotarare. Potrivit articolului 1 aliniatul 2 din OUG 96/2002, limitele valorilor zilnice pentru produsele de panificatie acordate elevilor si prescolarilor se actualizeaza prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si tarifelor. (C.S.)
Angajatii SNIF in strada
Peste 200 de membri ai Uniunii Sindicatelor din Imbunatatiri Funciare (membra a CNS Cartel ALFA) din cadrul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) vor picheta sediile Ministerului Agriculturii si Ministerului Finantelor Publice, in zilele de 25 si 26 septembrie, informeaza un comunicat al USIF. Protestatarii sustin aprobarea de urgenta a Hotararii de Guvern privind divizarea SNIF SA pentru a impiedica executarea silita a societatii. Nedivizarea societatii va avea o serie de consecinte dezastruoase, cum ar fi executarea silita transforma SNIF-SA intr-o afacere imobiliara si va duce la distrugerea patrimoniul acesteia, pierderea celor 1800 de locuri de munca, pierderea unui capital uman bine pregatit in meserii ce nu se mai regasesc in sistemul de invatamant actual, precum si imposibilitatea privatizarii. (C.P.)
Gratis la teatru
Locuitorii sectoarelor 4 si 6 din Capitala pot merge, in acest sfarsit de saptamana, la teatru cu bilete oferite de administratiile locale, pe baza unor parteneriate semnate cu diverse institutii de cultura. Astfel, Centrul Cultural "Nicolae Balcescu" ofera doua spectacole, de la ora 20.00: sambata - "Femeile lui Goldoni" -, cu Magda Frunza-Tanca si Mariana Topa, si duminica - "Femeia cazuta in barbat" -, spectacol inspirat de romanul lui Pascal Bruckner "Iubirea fata de aproapele". De asemenea, 45 de pensionari din Sectorul 6 pot merge la Teatrul de Revista "Constantin Tanase" cu sprijinul Primariei. Persoanele in varsta aflate in evidentele serviciilor sociale din Primaria Sectorului 6 participa, de regula, si la alte activitati de petrecere a timpului liber si socializare, in cadrul "Clubului Seniorilor", program derulat prin parteneriatele cu fundatii din domeniul protectiei varstnicilor. La club, batranii iau parte la intalniri pe teme religioase, literatura si alte activitati de petrecere a timpului liber, urmarindu-se diminuarea anxietatii, depresiei, izolarii si marginalizarii sociale. (M.S.)
Plati Rompetrol
Rompetrol Rafinare (Petromidia) a achitat, la sfarsitul saptamanii trecute, peste 106 milioane lei (circa 38 milioane de dolari) la bugetul de stat, reprezentand dobanda anuala la obligatiunile convertibile emise de companie in 2003 in favoarea Ministerului Finantelor Publice. Plata a fost operata inainte de termenul stabilit, respectiv 30 septembrie. "Emisiunea de obligatiuni convertibile a fost legiferata in 2003 si ulterior aprobata de Parlament si promulgata de Presedintie ca fiind cea mai viabila metoda de recuperare a datoriilor istorice inregistrate de rafinaria Petromidia inainte de privatizarea sa catre Grupul Rompetrol in 2001. Consiliul Concurentei a validat, de asemenea, aceasta operatiune confirmand astfel ca ea nu a reprezentat ajutor de stat", declara, intr-un comunicat, Cosmin Cocean, director general al Rompetrol Rafinare. Rompetrol Rafinare a achitat catre bugetul de stat suma de 92 de milioane de dolari reprezentand dobanda la obligatiuni, in cei trei ani scursi de la emiterea lor. Emisiunea de obligatiuni, in valoare totala de 571 de milioane euro, este scadenta la 30 septembrie 2010 si poarta o dobanda anuala de EURIBOR plus 1,5 puncte procentuale. Obligatiunile vor fi convertite in actiuni Rompetrol Rafinare in cazul in care emitentul nu le rascumpara pana la scadenta. (G.M.)