Politia greaca a recuperat nepretuita icoana veche de 700 de ani, furata in cursul lunii august din incinta manastirii Elona situata pe o stanca. Principalul suspect in aceasta operatiune deosebit de spectaculoasa este un roman care a fost arestat zi
Politia greaca a recuperat nepretuita icoana veche de 700 de ani, furata in cursul lunii august din incinta manastirii Elona situata pe o stanca. Principalul suspect in aceasta operatiune deosebit de spectaculoasa este un roman care a fost arestat zilele trecute in orasul Heraklion, capitala insulei Creta, si care si-a recunoscut fapta, dezvaluindu-le anchetatorilor faptul ca icoana Fecioarei Maria se afla ascunsa intr-o locuinta situata in imediata apropiere a manastirii Elona. La scurta vreme dupa recuperare nepretuitei comori, reprezentantii Ministerului de Interne au anuntat oficial ca valoroasa pictura nu a suferit nici o deteriorare in ciuda faptului ca a fost scoasa de catre hoti cu ajutorul unui cutit din rama orginala.
"Icoana a fost gasita in satul Faraklo, in regiunea Laconia, in afara zonei bisericii", a declarat seful politiei, Anastassios Dimoshakis, in cadrul unei conferinte de presa difuzata de televiziunea nationala din Grecia. Acesta a precizat ca romanul si complicii sai au furat icoana si au ascuns-o in interiorul unui zid din afara bisericii. Politistii spun ca hotii s-au catarat sute de metri, folosind echipament special de catarare, pana la clopotul din turnul manastirii, au spart un geam si au furat icoana.
Infatisand-o pe fecioara Maria cu pruncul in brat, icoana, veche de 700 de ani, fusese furata de la manastirea Elona, din Arcadia, regiunea Peloponez (peninsula in sudul Greciei), pe 19 august. Evenimentul a socat efectiv comunitatea locala, care crede cu tarie in capacitatile miraculoase ale acesteia. Se spune ca icoana a jucat un rol esential in eliberarea Greciei de sub dominatia Imperiului Otoman, in cursul secolului ale XIX-lea. De asemenea, credinciosii spun ca, de-a lungul timpului, icoana Fecioarei Maria, Panagia (cum este numita Maica Domnului de catre grecii ortodocsi) a infaptuit alte nenumarate minuni. Manastirea Elona este situata pe o stanca in apropierea oraselului Leonidio, la aproximativ 300 kilometeri sud-vest de capitala Atena.
Icoana este atat de importanta pentru Grecia incat insusi seful politiei elene, fost luptator antitero de elita, a condus intr-o prima faza operatiunile de recuperare a acesteia. Reprezentandu-o pe Fecioara cu Pruncul, icoana din argint masiv masoara 40 pe 50 de centimetri.
Politistii greci au recunoscut ca nu aveau nici o pista concreta in acest caz, dar ca rezolvarea a venit in urma unui pont primit de la un colaborator. La domiciliul romanului arestat in Creta au fost gasite mare parte din bijuteriile fixate pe suprafata icoanei, oferite ca ofranda de catre credinciosi, ca si un film al manastirii Elona dupa care hotii si-au organizat planul de atac, precizeaza anchetatorii.
Dimitris Tsigounis, primarul din Leonidio, cel mai apropiat oras de manastire, a precizat ca este deosebit de fericit de gasirea icoanei si a promis organizarea unei ceremonii speciale in onoarea icoanei, care va fi redata bisericii cel mai probabil in cursul acestei saptamani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.