Romanii se pregatesc sa sarbatoreasca intrarea in marea familie europeana, convinsi ca recomandarile Comisiei Europene vor fi favorabile, chiar daca Finantele se lupta in continuare cu sistemele informatice, iar "talpa tarii", agricultura, risca sa p
Romanii se pregatesc sa sarbatoreasca intrarea in marea familie europeana, convinsi ca recomandarile Comisiei Europene vor fi favorabile, chiar daca Finantele se lupta in continuare cu sistemele informatice, iar "talpa tarii", agricultura, risca sa primeasca doar o parte din banii pregatiti de UE, informeaza Mediafax.
In mod surprinzator fata de precedentele rapoarte, Romania "scartaie" cel mai rau la capitolele economice, care au fost in ultimii ani un argument al politicienilor de la Bucuresti in favoarea integrarii. Romania cifrelor macroeconomice, fundamentul pentru primirea statutului de economie functionala, nu a mai putut lua ochii oficialilor europeni, care solicita structuri competente pentru a fi siguri ca banii Uniunii Europene sunt folositi in mod corect, eficient si sub un control performant.
La agricultura problemele sunt atat de natura organizatorica, cat si structurala. In raportul din luna mai, CE a avertizat asupra intarzierilor in constituirea si acreditarea agentiilor de plati, precum si a sistemului integrat de administrare si control. Infiintarea sistemului de colectare si a unitatilor de neutralizare a deseurilor de origine animala a figurat, de asemenea, printre restante. In pragul ultimului raport de tara dinaintea aderarii, guvernantii au trecut la mars fortat pentru recuperarea intarzierilor de la capitolele economice, cele care pot duce la pierderea unor sume importante din partea UE.
Comisia Europeana are deja mai multe experiente nefericite cu gradul de pregatire a agentiilor de plati din statele care au aderat in 2004, si chiar tari care au intrat mai demult in UE. Acreditarea pe ultima suta de metri ar putea sa fie un argument insuficient pentru specialistii de la Bruxelles. Seful Departamentului de coordonare a asistentei de preaderare al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Giorgio Ficcarelli, a declarat recent ca sumele alocate Romaniei pentru agricultura vor fi cunoscute dupa raportul de tara.
Cea mai severa masura ar putea fi reducerea cu 20% a fondurilor directe alocate Romaniei in urmatorii sapte ani, de 12 miliarde euro, la 9,6 miliarde euro.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, a avertizat ca fara eliminarea pestei porcine, Romania risca sa nu fie acceptata in comertul intracomunitar. Proiectul de raport al Comisiei Europene prevede deja aplicarea clauzei de salvgardare in ceea ce priveste siguranta alimentara, si mai precis pesta porcina. Raportul avertizeaza ca situatia pestei porcine din Romania necesita anumite decizii bazate pe clauza de salvgardare in domeniul sigurantei alimentare, anume prelungirea interdictiei exportului de porci vii, carne de porc si produse din carne de porc, dupa 1 ianuarie 2007. Alte restrictii ar putea fi introduse daca Romania nu pune la punct sistemul de colectare a carcaselor de animale moarte si daca fabricile de procesare a produselor alimentare si lactate nu vor corespunde normelor europene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.