Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a cerut, saptamana aceasta, Rusiei sa isi suplimenteze prezenta militara in Transnistria.
"Cerem Rusiei sa isi sporeasca prezenta militara" in regiune, a afirmat Smirnov, adaugand ca armata trans
Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a cerut, saptamana aceasta, Rusiei sa isi suplimenteze prezenta militara in Transnistria.
"Cerem Rusiei sa isi sporeasca prezenta militara" in regiune, a afirmat Smirnov, adaugand ca armata transnistreana este suficient de pregatita sa invinga Republica Moldova in cazul unui conflict armat. Afirmatiile responsabilului transnistrean intervin in contextul in care ambasadorul SUA la OSCE, Julie Finley, a solicitat, joi, Moscovei sa isi indeplineasca angajamentele asumate in vederea retragerii trupelor si a munitiei stationate pe teritoriul Republicii Moldova.
Diplomatul american a criticat, totodata, initiativa Moscovei de a elibera pasapoarte ruse locuitorilor transnistreni si de a simplifica procedura de acordare a cetateniei ruse, apreciind ca aceasta ameninta suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Diplomatul american a subliniat ca actiunile Moscovei contravin vointei autoritatilor constitutionale ale Republicii Moldova, adaugand ca OSCE a fost informata in legatura cu aceste actiuni ale Rusiei de catre delegatia Chisinaului.
Washingtonul a reiterat ca referendumul transnistrean organizat la 17 septembrie are un caracter ilegal si prin urmare nu poate fi tratat cu seriozitate. "Asa cum a mentionat presedintele Bush la intrevederea cu ambasadorul Nicolae Chirtoaca, conflictul transnistrean trebuie rezolvat prin garantarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova", a conchis ambasadorul Finley. Transnistria si-a proclamat, in mod unilateral, independenta la inceputul anilor 1990, nefiind recunoscuta nici pana in prezent de comunitatea internationala, in pofida referendumului proindependeta organizat la finalul saptamanii trecute. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.