Sunt marul discordiei intre cercetatori. Se afla in centrul unor batalii politice si speculatii financiare. Celulele suse au ajuns chiar si in atentia Vaticanului. Dezbaterile aprinse asupra celulelor suse embrionare purtate in tarile dezvoltate
Sunt marul discordiei intre cercetatori. Se afla in centrul unor batalii politice si speculatii financiare. Celulele suse au ajuns chiar
si in atentia Vaticanului.

Dezbaterile aprinse asupra celulelor suse embrionare purtate in tarile dezvoltate au determinat Vaticanul sa-si afirme opinia oficiala cu privire la aceasta problema. Cardinalul Alfonso L""pez Trujillo, presedintele Consiliului pontifical pentru familie, ii ataca virulent intr-un interviu acordat saptamanalului Famiglia Cristiana pe cercetatorii care studiaza embrionii umani. El atragea atentia ca, potrivit Bisericii Catolice, acestia ar trebui excomunicati: ""Distrugerea unui embrion echi-valeaza cu un avort... Iar excomunicarea este valabila pentru femeile, medicii si cercetatorii care distrug embrioni"". Saptamana trecuta Vaticanul a revenit insa cu precizari.
REUNIUNE. Academia pontificala pentru viata, Federatia internationala a asociatiilor medicale catolice si Fundatia ""Jerôme Lejeune"" au invitat la Bazilica ""Sfantul Petru"" cei mai importanti cercetatori care studiaza celulele suse adulte. Acestea sunt acceptate de Vatican ca alternativa la cercetarile asupra celulelor suse embrionare. Concluzia reuniunii de la Roma a fost exprimata de Jean-Marie Le Men..., presedintele Fundatiei ""J...rôme Lejeune"": ""Cu aceasta ocazie am dat posibilitatea cercetatorilor care se ocupa de celulele suse adulte sa prezinte progresele facute in acest domeniu. Astfel am ajuns la concluzia ca studiile asupra celulelor adulte nu pun probleme de etica, in plus, prezentand rezultate incurajatoare"". Celulele suse adulte provin din maduva spinarii, epiteliul olfactiv sau din cordonul ombilical. ""Celulele embrionare prezinta riscul degenerarii in tumori, respingerii grefei sau infectiilor cauzate de incompatibilitate. In schimb, experientele pe celule suse adulte au oferit rezultate pozitive in afectiuni hepatice, cardiace sau neurologice"", a dat asigurari neurologul Gian Luigi Gigli, presedintele congresului.
Dupa ce a primit delegatia congresului la Castelgandolfo, Papa Benedict al XVI-lea a condamnat inca o data studiile pe celulele suse embrionare, exprimandu-si insa acordul cu privire la cercetarile in domeniul celulelor suse adulte.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.