Se asteapta ca Romania si Bulgaria sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie, in ceea ce va fi ultima si cea mai problematica extindere a blocului pentru urmatorii ani. Aceasta este concluzia unui comentariu publicat ieri de Associated Press, prelu
Se asteapta ca Romania si Bulgaria sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie, in ceea ce va fi ultima si cea mai problematica extindere a blocului pentru urmatorii ani. Aceasta este concluzia unui comentariu publicat ieri de Associated Press, preluat de Rompres. Potrivit analizei AP, cu trei luni inainte de intrarea lor programata, cele doua natiuni balcanice sunt inca tinute in bezna de catre Comisia Europeana in privinta conditiilor exacte ale aderarii. Acestea vor fi anuntate de executivul comunitar la data de 26 septembrie si vor reflecta stinghereala legata de cei doi nou-veniti, al caror venit este la o treime din media pe UE si care sunt afectati de o reputatie de coruptie. Intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana nu promite sa fie una festiva, deoarece conditiile pentru aderare vor fi cel mai probabil stricte, adauga agentia de presa, precizand ca cele doua tari vor fi intampinate cu neliniste de state precum Turcia si natiunile din Balcanii de Vest, care spera sa se alature blocului comunitar in anii urmatori. In acest context, se subliniaza faptul ca tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei contine o serie de "superclauze de salvgardare", care fac posibila intarzierea cu un an a intrarii celor doua tari daca sunt considerate nepregatite in mod manifest - prima data cand o asemenea prevedere este folosita in procesul de extindere.
Romania a incercat sa decoreze vitrina
Oficialii UE spun ca atat Romania, cat si Bulgaria vor adera la 1 ianuarie 2007, dar ca ar putea exista limite care sa restrictioneze cu pana la trei ani accesul celor doua state la fondurile UE, sau sa supuna chestiunile judiciare unei serioase supravegheri pana cand se intareste aplicarea legii si se realizeaza alte reforme. Dupa cum tine sa aminteasca AP, chiar ieri un diplomat UE, familiarizat cu proiectul de raport de tara, a declarat, sub rezerva anonimatului, ca executivul comunitar nu va cere o amanare cu un an, ci va recomanda unele masuri restrictive in materie de agricultura si alte domenii. "Este evident pentru majoritatea ca si Romania si Bulgaria nu prea sunt pregatite corespunzator, mai ales in termeni de buna guvernare", a afirmat Michael Emerson, cercetator principal la Centrul de Studii de Politica Europeana din Bruxelles. Totodata, a precizat oficialul european, "Romania a facut o incercare foarte viguroasa de a decora vitrina, dar Bulgaria nici macar nu a incercat acest lucru". Dupa intrarea "bing-bang" a zece noi state, la 1 mai 2004, UE a fost cuprinsa de oboseala extinderii. Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea europenilor privesc in general extinderea Uniunii Europene ca pe o modalitate buna de a reuni continentul. Totusi, europenii au indoieli in privinta unora dintre candidatii ramasi. Daca unele natiuni vest-europene sunt "caldute" privitor la Romania si Bulgaria, cele doua candidate au, cel putin, aliati in celelalte state est-europene care au aderat in 2004 la forul comunitar, se spune in comentariul AP.
Decalarea aderarii nu ar folosi la nimic
Oricum, oficialii UE afirma ca decalarea cu un an a aderarii celor doua state la blocul comunitar nu ar folosi la nimic, intrucat ar face putin pentru accelerarea reformelor. Cele doua state ar obtine o intrare automata in 2008, iar Comisia Europeana nu ar avea nici o posibilitate de negociere. In acest context este citata declaratia unui oficial din Parlamentul European. "In termeni de stabilitate politica si de cat de bine este inradacinata dorinta de reforma in anumite domenii, Romania si Bulgaria se afla acum, probabil, inaintea unor state precum Slovacia sau Polonia la momentul aderarii acestora", a afirmat Graham Watson, liderul liberalilor din Parlamentul European. "Merita sa intre", a conchis acesta. (D.E)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.