In toamna lui 1989, intorcandu-ma de la Paris pe cel mai ieftin traseu posibil (Paris-Berlinul de Vest, cu trenul, trecere cu autobuzul in Berlinul de Est, apoi de aici, cu Taromul la Bucuresti), am avut o sansa care ti se da o data in viata: sa vezi, uluit, cum se darama Zidul Berlinului. N-am mai luat autobuzul, ci, tarand cu greu valizele, am trecut pe jos printr-un punct de vama (cred ca pe la Poarta Brandenburg). Eram singurul care trecea din Vest in Est. Din sens opus veneau, la o coada de cativa kilometri, est-berlinezii, cu copii, cu catel si purcel, insa ordonati cum numai nemtii stiu sa fie. Le faceam, discret, din zece-n zece metri, semnul victoriei. Pe langa chipurile lor radioase, n-o sa uit niciodata chipurile albe, derutate, neintelegand nimic, ale vamesilor comunisti, care nemaiputand interveni, devenisera brusc inutili. Realizau ca in cateva saptamani isi vor pierde slujbele. Mii de oameni care pana atunci taiau si spanzurau intuiau pentru prima oara ideea "capitalista" de somer.
Mutatis-mutandis, cam asa trebuie sa gandeasca si vamesii nostri "pe relatia vest". Din 2007, cand probabil vom intra in Uniunea Europeana, numarul lor, fatalmente, se va reduce substantial. Asa ca eu ii inteleg: daca nu fura acum en-gros, cand mai sunt patru-cinci luni pana la aderare, atunci cand?
Oricine care a trecut printr-o vama romaneasca stie ca e o minune sa nu ti se sugereze din priviri, din mormaieli, din gesturi, din tergiversari, ca trebuie sa lasI ceva, acolo. Fiindca altfel e imposibil de explicat de ce, matematic vorbind, numarul vamesilor care au vila e mai mare decat al celor care n-au.
Acum catva timp, prietenului meu Radu Jansen din München i s-a furat aici in Bucuresti un superb BMW. Dupa o vreme, firma germana la care era asigurat l-a descoperit taman la Petersburg, vandut unui patron de hotel. Culmea, noul proprietar nici n-a catadicsit sa-i schimbe numarul de München! Spuneti-mi si mie, cum a putut trece ditamai automobilul in Republica Moldova sau Ucraina fara complicitatea vamesilor nostri?
Precum apucaturile batranilor comunisti, nici apucaturile vamesilor nu se vor stinge decat odata cu naturala lor disparitie.