Luptele de strada din capitala Ungariei nu pot fi explicate doar prin injuraturile sau minciunile premierului Gyurcsany. Mai intai trebuie spus ca prima noapte de confruntari m-a facut sa ma gandesc la zavera de la Bucuresti din decembrie 1989. Un gr
Luptele de strada din capitala Ungariei nu pot fi explicate doar prin injuraturile sau minciunile premierului Gyurcsany. Mai intai trebuie spus ca prima noapte de confruntari m-a facut sa ma gandesc la zavera de la Bucuresti din decembrie 1989. Un grup de flacai decisi s-au repezit si au asediat televiziunea nationala. Iar la un moment dat - in mod total inexplicabil - politistii s-au retras, permitand protestatarilor sa intre in televiziune, unde in ciuda tuturor insistentelor nu li s-a permis sa citeasca in direct o petitie anti-Gyurcsany. Nu le-a ramas decat sa o citeasca in sala de conferinte a televiziunii nationale maghiare, pentru urechile nimanui.
In a doua noapte de confruntari a fost asediat indelung sediul Partidului Socialist aflat la guvernare. Mai bine pregatita de aceasta data, politia a reusit sa respinga asaltul. In cea de-a treia noapte de proteste deja tinerii furiosi nu mai aveau nici o tinta clara, iar pentru politisti a fost extrem de simplu sa controleze situatia. "Starea revolutionara" s-a risipit in incendieri de masini si ciocniri fara sens cu politistii.
Mai trebuie spus ca pe langa grupurile agresive, organizate si gata de lupta cu politia, in fiecare noapte s-au adunat in fata Parlamentului budapestan aproximativ zece mii de persoane care si-au exprimat in mod pasnic protestul fata de guvernarea social-democrata. Punctul culminant al demonstratiilor - programat sa aiba loc azi, printr-o uriasa demonstratie la Budapesta - a fost anulat. Opozitia de dreapta a negociat cu guvernantii si au decis sa nu rastoarne Guvernul prin mobilizarea maselor. Invinsul din alegerile din aprilie, Viktor Orban, nu a avut curajul sa mearga pana la capat - dupa ce initial a cerut doborarea guvernului social democrat.
Budapesta este prinsa in capcana Uniunii Europene. Exclusivistul club european le cere tarilor membre sa mentina deficitul bugetar sub 3% - iar Ungaria a intrecut orice masura in aceasta privinta, mentinand un deficit bugetar record de 10%. Germania si Franta s-au confruntat cu critici aspre din partea colegilor de Uniune cand aveau deficite de pana in 5% - in aceste conditii atitudinea de la Budapesta parand a fi obraznicie. Nici Alianta Nord Atlantica nu a fost foarte incantata de performantele Ungariei in indeplinirea angajamentelor asumate.
Furia ungurilor nu a fost starnita de injuraturile sau minciunile premierului Gyurcsany. Ungurii s-au suparat pentru ca au inceput sa simta pe propria piele ce inseamna masurile de austeritate. Pentru a cobori nivelul deficitului bugetar Gyurcsany a marit deja TVA-ul si intentioneaza sa introduca servicii medicale contra cost si taxe pentru invatamantul superior. Uniunea Europeana si cerintele ei s-au dovedit a constitui o sarcina mult prea grea pentru Budapesta care se vede silita sa-si amane adoptarea monedei unice euro.
Pe langa problemele legate direct de calitatea de membru al Uniunii Europene, ciocnirile de la Budapesta au dezvaluit o componenta neplacuta a peisajului politic maghiar. Cu prilejul ciocnirilor de strada televiziunile au dezvaluit existenta drapelelor horthyste, arborate cu mandrie de cei mai agresivi dintre manifestanti. Luptele de strada din Budapesta au fost duse de membrii mai multor organizatii extremiste: Miscarea de tineret 64 de Comitate (HVIM, care face aluzie la cele 64 de comitate din Ungaria mare), Asociatia Descalecatorilor 2000, Miscarea pentru o Ungarie mai buna (JOBBIK), Frontul National Maghiar, Miscarea pentru o Ungarie libera.
Organizatiile indicate mai sus sunt responsabile pentru majoritatea demonstratiilor si actiunilor iredentiste - devenite deja traditionale. Bratislava a sanctionat prompt manifestarile de acest gen, aplicandu-i liderului HVIM, Laszlo Toroczkai, o interdictie de intrare in Slovacia pe o perioada de cinci ani.
Existenta unor astfel de organizatii neofasciste marginale este in general tolerata in tarile Europei occidentale. Insa ceea ce s-a intamplat la Budapesta este cat se poate de ingrijorator: grupuri considerate de altfel marginale si fara o prea mare influenta in viata publica au reusit prin agresivitate si violenta sa intoarca pe dos capitala unui stat membru al Uniunii Europene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.