Ministerul Public, mai precis Parchetul General (PG), se confrunta cu ultimile zile de secretomanie. Asa cum a promis, ministrul Justitiei, Monica Macovei urmeaza sa faca, pana pe 26 septembrie, propunerile pentru numirea in functia de procuror gener
Ministerul Public, mai precis Parchetul General (PG), se confrunta cu ultimile zile de secretomanie. Asa cum a promis, ministrul Justitiei, Monica Macovei urmeaza sa faca, pana pe 26 septembrie, propunerile pentru numirea in functia de procuror general al Romaniei, pentru adjunctii acestuia si pentru sefii de sectii din institutia demisionatului Ilie Botos. Este de asteptat ca la sedinta plenului CSM de saptamana viitoare ministrul Macovei sa prezinte inaltului for al magistraturii numele de procurori ce vor conduce Parchetul General pentru trei ani. CSM va da doar un aviz consultativ, ramanand in competenta presedintelui Traian Basescu sa valideze ceea ce trebuie validat. Dintre toate variantele vehiculate saptamana aceasta, in mediul PD, la Ministerul Justitiei, dar si in interiorul PG si la CSM, se pare ca cvartetul Emil Boc-Daniel Buda-Monica Macovei-Traian Basescu (politicienii care gestioneaza din partea PD portofoliul Justitiei) vor merge pe mana lui Daniel Morar, ca sef al Ministerului Public. Luni sau cel tarziu marti, oficialii romani de la Bruxelles vor sti, concret, ce s-a consemnat in raportul de tara la capitolul "eficienta luptei anticoruptie prin noul DNA". Daca DNA va primi bile albe, atunci miercuri cvartetul amintit il va putea propune pe Daniel Morar ca sef al Parchetul General.
Tulus la DNA
In locul lui Morar, la DNA, ar urma sa fie promovat procurorul clujean Doru Florin Tulus, actualul sef al sectiei de combatere a infractiunilor conexe de coruptie din DNA si magistrat agreat de tandemul Boc-Buda. In vizorul Cotroceniului pare a fi intrat, pentru promovarea intr-un post din conducerea Parchetului General, si procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, George Balan, agreat de anumite servicii speciale cu trecere la Traian Basescu, proaspat detinator al titlului de doctor in Drept, obtinut la comisia profesorului-parlamentar (PSD) Gabriel Oprea.
Pentru functia de adjunct al procurorului general al Romaniei ar urma sa fie propus Doru Dobocan (fost sef SIPA, pana in iulie 2006). Pentru acest post se agita in aceste zile si actualul sef interimar al Parchetului instantei supreme, Marcel Sampetru. Daca ar trece de "filtrul Macovei", Sampetru s-ar bucura, la CSM, de simpatia lui Cristian Deliorga, vicepresedintele inaltului for, dar nu are sanse de trecere in fata multor membri CSM, care evalueaza astfel de propuneri doar in baza profesionalismului si moralitatii.
Macovei la CEDO
Nici plecarea ministrului Macovei, la Bruxelles, intr-un post de comisar european nu este sigura 100 %, asa cum s-a vehiculat recent in mass-media. Macovei tinteste mai sus, mai precis postul de judecator roman la CEDO Strasbourg, intrucat magistratului Corneliu Barsan ii expira mandatul de sase ani in luna octombrie. Monica Macovei s-ar afla intr-o situatie delicata, in raport cu fortele politice din Alianta DA. Pentru postul de comisar european decide seful Guvernului (cu lobby PNL), iar pentru postul de judecator roman la CEDO hotaraste presedintele Romaniei (cu lobby PD). In locul lui Macovei, PD ar avea de ales, pentru numirea in functia de ministru al Justitiei, intre parlamentarii Emil Boc si Daniel Buda, ambii juristi cu experienta si universitari. (S. ALUPEI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.