Eventualele dispute intre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si fostii actionari ai Bancii Comerciale Romane, respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), divi
Eventualele dispute intre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si fostii actionari ai Bancii Comerciale Romane, respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, care au detinut, impreuna, 25% plus doua actiuni BCR, vor fi solutionate prin arbitraj la Curtea de Arbitraj International de la Londra. Ambele institutii au vandut Erste Bank participatia la BCR. Prevederea referitoare la arbitraj este inclusa in contractul de garantie si asistare la plata in legatura cu vanzarea actiunilor BCR, incheiat de AVAS si cele doua institutii, si desecretizat, recent, de Guvern.
Data incetarii contractului de asistenta dintre cele doua parti este 20 octombrie. Reamintim, in sedinta din aceasta saptamana, Guvernul a prelungit, pentru a treia oara, termenul de finalizare a tranzactiei de privatizare a BCR, de la 21 septembrie, la 20 octombrie. Prelungirea a fost determinata de faptul ca in sedinta din 20 septembrie, Curtea Constitutionala nu a putut adopta o decizie cu privire la sesizarea de neconstitutionalitate a legii pentru aprobarea ordonantei referitoare la finalizarea privatizarii BCR.
In cazul in care se vor produce modificari negative semnificative a caror valoare nu a putut fi stabilita pana la 20 octombrie, data incetarii contractului se va prelungi pana cel tarziu 31 decembrie 2006 sau alta data agreata de parti. Modificari negative semnificative inseamna fie ca banca a inregistrat o pierdere neta sau un prejudiciu in valoare de peste 150 de milioane de euro sau ca depozitele au scazut sub plafonul de 15,3 miliarde de lei in perioada scursa de la jumatatea lui 2005. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.