Ministerul Apararii si cel de Interne au emis un ordin, care a intrat miercuri in vigoare, privind conditiile in care pot circula pe drumurile publice vehiculele speciale de lupta, controlul circulatiei autovehiculelor MApN si insotirea coloanelor mi
Ministerul Apararii si cel de Interne au emis un ordin, care a intrat miercuri in vigoare, privind conditiile in care pot circula pe drumurile publice vehiculele speciale de lupta, controlul circulatiei autovehiculelor MApN si insotirea coloanelor militare. Acest ordin apare in conditiile in care, in ultima vreme, numarul accidentelor de circulatie in care au fost implicate autovehicule ale armatei a crescut, ultimul accident grav avand loc la Constanta, in luna august a acestui an. In capitolul doi al ordinului sunt prevazute conditiile in care pot circula pe drumurile publice autovehiculele armatei, fiind interzisa circulatia pe drumurile asfaltate a vehiculelor de lupta pe senile, cu exceptia celor a caror patine sunt prevazute cu elemente de protectie. In situatii deosebite circulatia e permisa cu acordul si in conditiile stabilite de "autoritatea competenta". Controlul circulatiei autovehiculelor armatei se face de catre IGP prin structurile abilitate, politia militara sau in comun. Controalele mixte trebuie aprobate de seful SMG si inspectorul general al Politiei Romane. Politistul rutier sau politistul de frontiera care observa incalcarea regulilor de circulatie de catre soferii autovehiculelor din coloanele militare il sesizeaza pe seful coloanei, iar acesta este obligat sa ia masurile necesare pentru asigurarea desfasurarii fluente si in siguranta a traficului. Unitatile militare care desfasoara actiuni specifice trebuie sa anunte din timp politia si autoritatile locale despre perioada si anvergura acestora.
In ceea ce priveste cercetarea accidentelor de circulatie in care sunt implicate vehicule militare, se precizeaza ca poate participa, pentru documentare, un politist militar specializat, anume desemnat, iar soferii MApN pot fi retinuti de politisti pentru cercetari, anuntandu-se si unitatea din care face parte acesta. La cererea politiei militare, politistii rutieri vor furniza date suplimentare inclusiv probe video, copii ale proceselor verbale, fotografii etc., iar in cazurile cercetate de procuror documentele solicitate vor fi remise cu acordul acestuia.
Coloanele militare vor fi insotite de echipaje ale politiei militare astfel: la nivelul ministrului Apararii minimum doua echipaje si la nevoie 2-5 motociclisti din subunitatea de insotire, la nivelul secretarilor de stat, sefului SMG, sefului DGIA, inspectorului si secretarului general al MAp cu minimum un echipaj la o coloana de cinci masini si doua echipaje cand sunt mai multe vehicule in coloana. In situatii deosebite, in deplasarile in regim de urgenta, ministrul Apararii si omologii sai din strainatate aflati in vizita oficiala in Romania pot fi insotiti si de echipaje ale politiei rutiere.(B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.