Cum spuneam la inceputul anchetei de fata, Aurel Vainer, deputat si presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, se vaita, se plange pe toate drumurile, inclusiv pe Internet, cum ca Federatia este saraca, nu are bani si face apel la
Cum spuneam la inceputul anchetei de fata, Aurel Vainer, deputat si presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, se vaita, se plange pe toate drumurile, inclusiv pe Internet, cum ca Federatia este saraca, nu are bani si face apel la "toti fratii" din intreaga lume sa contribuie financiar pentru a salva cimitirele si monumentele evreiesti din Romania. Dar problema lui Vainer nu este ca urmasii evreilor din Romania, raspanditi prin lume, nu ar dona bani, ci aceea ca oamenii, in mod firesc, vor sa stie si cum sunt folositi banii, asa cum a fost si in cazul Asociatiei conduse de David Kahan. Iar conducerea FCER nu poate accepta ca cineva, chiar si cei indrituiti, sa-si bage nasul in afacerile Federatiei. In plus, face o afirmatie neadevarata cand spune ca nici un cimitir evreiesc nu a disparut, numai ZIUA scriind despre foarte multe cazuri de cimitire care au fost vandute. Iata "lacrimatia" deputatului Vainer:
"Comunitatile Evreiesti din Romania, reunite in FEDROM, adreseaza, pe aceasta cale, evreilor originari din Romania, si tuturor fratilor evrei din Statul Israel, din SUA si de oriunde au rezidenta, sa sprijine, material si financiar, activitatile complexe si foarte dificile pentru conservarea, intretinerea si punerea in valoare a mostenirii iudaice din Romania, creata in decursul veacurilor de evreii care au trait pe aceste meleaguri. Apelul nostru, al celor mai putin de 10.000 de membri ai Comunitatilor Evreiesti din Romania de astazi, reprezinta o chemare sincera pentru ca, impreuna, sa ne indeplinim datoria sfanta de a asigura o stare de existenta si functionare normala a minunatului nostru patrimoniu de sinagogi si cimitire. Acest patrimoniu l-am mostenit de la cei 800 de mii de evrei care au trait si au creat, in decursul a sute de ani, pe teritoriul Romaniei, in anii care au precedat cel de al doilea razboi mondial. Astazi mai exista in Romania 98 de sinagogi si 802 cimitire evreiesti, patrimoniu sacru pentru fiecare evreu. Va asiguram, iubiti frati, ca in Romania nu a disparut nici un cimitir evreiesc, chiar daca in foarte multe localitati unde exista cimitire evreiesti nu mai traieste de multi ani nici un evreu. Nu uitati nici un moment ca sprijinindu-ne material si financiar, dupa posibilitatile fiecaruia, ajutati cu adevarat pe evreii din Romania care depun eforturi mari pentru a-si indeplini misiunea sacra de pastrare si conservare a mostenirii noastre iudaice. De la suflet la suflet, de la evreu la evreu, sa ne intrebam, cu toata sinceritatea, ce am facut si ce vom face pentru a salva patrimoniul nostru sfant, care ne ofera sansa intalnirii cu istoria vietii autentic evreiesti pe care au trait-o parintii si strabunii nostri. Cu intreaga noastra raspundere morala, de etica iudaica, va asiguram, iubiti frati si surori evrei, ca fiecare ban pe care il veti darui acestui scop nobil va fi cheltuit numai si numai pentru a lasa in viata si a da viata Mostenirii Iudaice din Romania. Tot ceea ce vom intreprinde si realiza pe taramul pastrarii patrimoniului nostru istoric se va bucura de cea mai deplina transparenta. Vom informa si raporta sistematic despre proiectele noastre si despre cheltuirea a tot ce vom strange de la noi, de la voi, de la autoritati din Romania si de pretutindeni. Fiti alaturi de noi in a indeplini o misiune sfanta asa cum ne cere religia noastra mozaica! In numele Comunitatilor Evreiesti din Romania. "


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.