Guvernul a prelungit, ieri, pentru a treia oara, cu inca o luna, termenul pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), in conditiile in care nu mai puteau fi indeplinite toate procedurile necesare pentru finalizarea tranzactiei pan
Guvernul a prelungit, ieri, pentru a treia oara, cu inca o luna, termenul pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), in conditiile in care nu mai puteau fi indeplinite toate procedurile necesare pentru finalizarea tranzactiei pana la data limita care era astazi, 21 septembrie. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, noul termen pana la care Erste Bank, castigatoarea licitatiei pentru BCR, trebuie sa vireze statului cele peste 2 miliarde de euro pe actiuni este 20 octombrie. Ultima conditie pentru respectarea acestui termen era aprobarea, de catre Parlament, a ordonantei de privatizare a BCR. Atat Camera Deputatilor cat si Senatul au votat Legea pentru aprobarea ordonantei, insa senatorii PRM si 21 de colegi social-democrati au depus o sesizare la Curtea Constitutionala (CC) privind ordonanta amintita. Curtea Constitutionala a amanat luni, 18 septembrie, dezbaterea, iar, ieri, la reluarea sedintei, s-a constatat ca nu poate fi luata o decizie, intrucat exista o situatie de egalitate, patru membri votand in favoarea ordonantei, iar patru impotriva. Potrivit unui comunicat al Curtii Constitutionale, reluarea procedurii va fi posibila dupa numirea celui de-al noualea membru, post ramas vacant prin demisie, inca din 7 aprilie. "Numirea judecatorului pe postul vacant intra in atributiile Camerei Deputatilor", precizeaza CC.
In aceste conditii, privatizarea BCR nu s-ar fi putut incheia in termenul stabilit initial pentru ca ar fi presupus parcurgerea mai multor pasi in numai o zi: promulgarea legii de catre presedintele Traian Basescu, publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, transferul banilor si, ulterior, operarea modificarilor in Registrul Actionarilor. La sfarsitul anului trecut, Erste Bank a castigat licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile bancii. Banca austriaca a aratat, ieri, ca finalizarea tranzactiei va avea loc la cel mai apropiat termen posibil, in urma unei anticipate decizii favorabile a Curtii Constitutionale si, ulterior, a promulgarii si publicarii legii de privatizare.
Potrivit ordonantei pentru finalizarea privatizarii BCR, statul va acoperi eventuale prejudicii sau pierderi provenite din obligatiile bancii legate de Bancorex SA. Despagubirile acordate de stat vor fi acordate in limita a 50% din valoarea tranzactiei, respectiv 1,8 miliarde de euro, pana in anul 2013. La sfarsitul lunii iulie, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a estimat la 900 de milioane de euro potentialul ajutor de stat in cazul Bancorex, absorbita de BCR in 1999. Pe de alta parte, in cazul in care, in perioada dintre semnarea contractrului de vanzare-cumparare de actiuni si data finalizarii procesului de privatizare, se produce un prejudiciu sau pierdere neta cu o valoare cuprinsa intre 150 de milioane si 300 de milioane de euro, evidentiata, in orice mod, in situatiile financiare ale bancii, vanzatorul este autorizat sa despagubeasca banca pentru respectivul prejudiciu sau pierdere neta. In cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor Sebastian Vladescu a aratat ca privatizarea BCR nu va crea nici o obligatie suplimentara statului roman.
Anexe partial desecretizate
Pe de alta parte, Executivul a decis, ieri, desecretizarea anexelor la Hotararile de Guvern privind proiectul final al contractului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) si pretul de vanzare al actiunilor detinute de stat, clasificate ca secret de serviciu, documentele urmand sa fie publicate in Monitorul Oficial. Anexele fac parte din Hotararile de Guvern 1585/2005, prin care a fost aprobat proiectul final al contractului de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni detinute de stat la BCR, si 1719/2002 privind aprobarea pretului de vanzare al actiunilor detinute de stat si a unor documente contractuale necesare incheierii procesului de privatizare a bancii. Cea de-a doua anexa se refera la contractul de garantie si plata incheiat de stat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Corporatia Financiara Internationala (IFC).
Aceste anexe nu au fost publicate in Monitorul Oficial, fiind clasificate ca secret de serviciu, conform Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate. O parte din anexele la HG. 1585/2005 vor ramane in continuare secrete.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.