In Romania inca se mai inregistreaza decese la copii intre 0 si un 1 an din cauza tuberculozei, semnaleaza profesorul doctor Constantin Marica, coordonatorul Programului national de lupta contra TBC. Desi Ministerul Sanatatii a facut eforturi

In Romania inca se mai inregistreaza decese la copii intre 0 si un 1 an din cauza tuberculozei, semnaleaza profesorul doctor Constantin Marica, coordonatorul Programului national de lupta contra TBC.

Desi Ministerul Sanatatii a facut eforturi, totusi in tara noastra numarul bolnavilor de tuberculoza este ingrijorator. In Europa, Romania ocupa locul al III-lea in privinta incidentei medii a tuberculozei, cu 127 de bolnavi la 100.000 de locuitori, fata de 147 de bolnavi la 100.000 de locuitori in urma cu cinci ani. Anual sunt diagnosticate 20.000 de noi cazuri de TBC. Judetele Olt, Dolj, Constanta si Botosani inregistreaza o depasire a incidentei medii.
INCIDENTA. La barbati, numarul de cazuri este mai mare de trei ori comparativ cu femeile. In ceea ce priveste femeile, incidenta este mai mare la categoria de varsta 20-24 de ani, care coincide cu intemeierea unei familii si a aducerii pe lume a unui copil. Un alt varf de incidenta alarmant pentru autoritati este inregistrat la copiii intre 0 si 4 ani. ""Problema majora este reprezentata de mortalitatea infantila la copiii intre 0 si 1 an, prin diseminari ale bolii"", spune prof. dr. Marica.
In perspectiva apropiatei integrari in UE, azi, Institutul de Pneumologie gazduieste o intalnire a celor 48 de coordonatori judeteni si din sectoarele Capitalei cu responsabili din Ministerul Sanatatii Publice si reprezentanti ai unor organizatii nonguvernamentale. Scopul intalnirii vizeaza elaborarea strategiei nationale de lupta contra tuberculozei.
La ora actuala, in tara noastra, medicatia contra TBC-ului este gratuita, asigurata prin subprogramul de supraveghere si controlul tuberculozei (1.3) din cadul programului comunitar de sanatate publica, finantat de la bugetul de stat.
In strategia anti-TBC, principalele tinte sunt: cuprinderea a 75% din populatia cu TBC in tratament strict supravegheat pe durata efectuarii acestuia, timp de sase luni. Tratamentul sa fie dus pana la capat, pentru a nu mai avea cazuri de abandonare a tratamentului, conditie necesara pentru cresterea ratei de succes terapeutic la peste 85%.
Prof. dr. Constantin Marica considera ca respectarea acestor obiective ar putea sa contribuie la baterea in retragere a acestei boli cu cauze psiho-socio-economice. De asemenea, ar ajuta la diminuarea numarului recidivelor bolii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.