Noua stagiune teatrala demareaza in forta la TNB. Duminica, 24 septembrie,
de la ora 19:00, Sala Atelier este gazda premierei ""Menajeria de sticla"" de Tennessee Williams, in regia Catalinei Buzoianu.

Spectacolul ""Menajeria de sticla"" nu este singura premiera a acestei luni de pe scena Nationalului bucurestean. La 28 octombrie, la Sala Mare are loc premiera oficiala a piesei ""Burghezul gentilom"", dupa Moliere, in regia lui Petrica Ionescu. Nici premiera de la Sala Amfiteatru nu se lasa asteptata: regizorul Felix Alexa prezinta spectacolul ""Neintelegerea"" de Albert Camus. Toate reprezentatiile incep la ora 19:00.
POVESTEA. ""Menajeria de sticla"" este una dintre cele mai jucate piese ale lui Tennessee Williams. O calatorie intr-un univers fragil, de umbre si fantasme. O tulburatoare poveste de viata, pusa in scena, intr-o maniera inconfundabila, de Catalina Buzoianu, cu decorurile Liei Perjovschi si costumele Dorotheei Iordanescu. Spectacolul prezinta - asa cum unii dintre noi isi amintesc din lecturi sau din spectacolul omonim prezentat in anii a€™80, pe scena Teatrului ""L.S. Bulandra"" - o lume aflata la hotarul fragil dintre realitate si fantezie. Un mic univers familial, reconstituit din flash-back-uri, asa cum revin si amintirile lui Tom Wingfield. Amanda, o mama autoritara, incearca sa uite de propriile esecuri, proiectandu-si sperantele asupra fiicei. Laura, complexata de un handicap vizibil, isi gaseste refugiul intr-o lume stranie, populata de figurine translucide. Asta pana cand un intrus, Jim O Connor, prietenul lui Tom, tulbura tihna sticlei cu aparitia lui vulcanica...
SURPRIZE. Valeria Seciu detine rolul principal si revine, dupa ani de succese remarcabile, pe scena teatrului in care a debutat. Langa Marea Doamna a teatrului romanesc au sansa sa debuteze pe prima scena a tarii Daniel Badale si Stefan Ruxanda. Alaturi de ei, mai joaca Brandusa Mircea si Ioan Andrei-Ionescu.
La 1 octombrie se reiau, tot la Sala Atelier, conferintele Teatrului National. De la ora 11:00, academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici va vorbi ""Despre suflet si problemele lui"". La 4 si 12 octombrie, avem alte doua premiere: la Amfiteatru, ""Kiss me, Kate"", un spectacol japonez, respectiv, la Sala Mare, ""Dansand pentru zeul pagan"", in regia lui Lynne Parker (Irlanda).

RELUARI