Fostul presedinte al Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), Ovidiu Musetescu, a fost audiat, ieri, de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu privatizarea societatii balneoclimatera Sovata, dosar deschis in urma unei reclamatii facute de Nica Leon. Musetescu a precizat, inainte de a intra la audieri, ca in acest caz a avut loc o licitatie libera si ca Senatul a stabilit ca privatizarea a fost legala. "Mi se pare straniu ca cineva, indiferent daca a avut sau nu interes intr-o anumita chestiune, sa incerce sa dezgroape si sa vina, printr-un abuz de drept pe cai indirecte, sa conteste o privatizare", a spus Ovidiu Musetescu. Totodata, acesta a apreciat ca intr-un stat de drept cei reclamati trebuie sa dea relatii, dar si cei care reclama trebuie sa aiba niste responsabilitati. "Toti membrii fostului Guvern au abonament aici, venim pe rand, din cand in cand", a afirmat Ovidiu Musetescu, care a adaugat ca nu numai el a fost citat din cadrul APAPS, ci au fost chemati mai multi colegi.
Nastase si Tariceanu nominalizati
La iesirea de la audieri, Musetescu a declarat ca este optimist "pentru ca a fost o privatizare curata, ea functioneaza, nu au contestat-o nici macar cei care aveau legatura directa cu societatea". Fostul sef al APAPS a precizat ca i s-a dat timp sa cerceteze documente si legislatia de acum aproximativ cinci ani, cand a avut loc privatizarea, pentru a-si formula punctul de vedere pe aceasta tema. Ovidiu Musetescu a anuntat ca printre cei nominalizati in plangerea lui Nica Leon se numara si premierul Calin Popescu Tariceanu, Adrian Nastase si Razvan Orasanu. "Cei care arunca bomba asta pe urma pleaca in Hawaii si stau si vad la televizor cum ne plimbam si cum ne filmati", a spus Ovidiu Musetescu. Despre Nica Leon, fostul presedinte APAPS a afirmat ca, probabil, il supara reumatismul, sta in fata televizorului si, cand se plictiseste, mai face cate o plangere penala. De asemenea, Ovidiu Musetescu s-a aratat nedumerit de legatura dintre Nica Leon si privatizarea societatii "Sovata".
Pe de alta parte, Ovidiu Musetescu a precizat ca nu a fost niciodata citat in dosarul privind privatizarea IPRS. Acesta considera ca pe parcurs s-au lamurit lucrurile si ca in acest dosar au fost citati cei care, in timpul depunerii documentelor, au incercat sau nu, dupa caz, sa insele vigilenta functionarilor de la APAPS.
Acuzat de Adrian Paunescu
In 2001, senatorul Adrian Paunescu il acuzase in plenul Senatului, pe Ovidiu Musetescu ca doreste sa improprietareasca statul ungar cu statiunea Sovata. Paunescu sustinea ca societatea care a cumparat statiunea balneoclimatera Sovata reprezinta un "organism de creare de bani pentru agentiile de informatii de la Budapesta" si l-a intrebat pe Musetescu, in momentul in care acesta a afirmat ca licitatia de vanzare a statiunii a fost castigata de "cel mai bun", daca vorbeste in numele Guvernului de la Budapesta. Interventia lui Paunescu a fost sustinuta atunci de mai multi senatori PRM.
In replica, Ovidiu Musetescu sustinea ca privatizarea societatii Sovata a fost curata, tranzactia fiind una dintre cele mai bune pe care le-a incheiat Autoritatea pentru Privatizare. Mai mult, acesta spunea ca privatizarea a respectat toate normele legale, fiind facuta de o comisie de la Bucuresti care nu ar fi†putut fi "supusa presiunilor regionale". (G.T.)